Old Naini Bridge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Old Naini Bridge
Základní údaje
StátIndieIndie Indie
Souřadnice
Mapa
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Old Naini Bridge je železniční most v indickém městě Prajágrádž ve státě Uttarpradéš. Dvoupatrový most přes řeku Jamunu je součástí železniční trati Mugalsaráj–Kánpur.

Ocelový most slouží kromě železniční dopravy i pro dopravu silniční (ve svém horním patře), dolní patro potom je využíváno silničními vozidly. Most vede severo-jižním směrem, jeho celková délka činí 1006 m.

V 50. letech 19. století bylo překročení řeky Jamuny posledním místem pro dokončení hlavní trati, směřující ve směru toku řeky Gangy. Po nějakou dobu zde fungoval přívoz pro jednotlivé vlaky. V roce 1859 bylo rozhodnuto o výstavbě mostu, dne 15. srpna 1865 byla stavba slavnostně dokončena.[1] Díky tomu bylo možné dojet vlakem z Dillí až k městu Howrah u současné hranice s Bangladéší. Příhradová konstrukce mostu byla posazena na masivní kamenné pilíře, most musel vydržet i značné výkyvy hladiny řeky, které způsobují jednak povodně a jednak období monzunu. Most se čtrnácti poli navrhl britský inženýr James Meadows Rendel.

V letech 19281929 byla původní ocelová konstrukce mostu vyměněna.[1] Rovněž bylo přibudováno druhé patro, které slouží pro silniční dopravu. Dále po proudu řeky Jamuny vznikl později nový dálniční most, který staré britské stavbě značným způsobem ulehčil. V 70. letech byla elektrifikována trať na mostě, v roce 2007 byly vyměněny původní dřevěné pražce za ocelové.

Na počátku 21. století oslavil most více než 150 let své existence, stále se však nacházel v uspokojivém technickém stavu.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Old Nini Bridge na anglické Wikipedii.

  1. a b c ASHRAF, Jamal. Historic Naini Bridge turns 150 this Independence Day. The Times of India [online]. [cit. 2020-12-20]. Dostupné online. (anglicky)