Olšanský rybník (Kunratice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olšanský rybník
Olšanský rybník
Olšanský rybník
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ObvodPraha 4
Katastrální územíKunratice
Olšanský rybník
Olšanský rybník
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha4,4 ha
Objem68 720 m³
Ostatní
Typrybník
Přítok vodyOlšanský potok
Odtok vodyOlšanský potok
Přístupnáano
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olšanský rybník (někdy zvaný jako Olšaňák)[1] je průtočný rybník na Olšanském potoce, levém přítoku Kunratického potoka, na okraji Prahy-Kunratic, nedaleko rybníka a koupaliště Šeberák. Severní a východní břeh rybníka je hranicí Šeberova. Rybník má rozlohu 4,4 ha Objem činí 68 720 m³. Rybník je využíván k chovu ryb či rekreaci.

Vlastníkem je hlavní město Praha, rybník spravují Lesy ČR.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První mapová zmínka o rybníku pochází z roku 1848. Přesto se předpokládá, že rybník byl založen již v 17. století spolu s rybníkem Šeberák.

První zmínka o plánované rekonstrukci pochází roku 1963, kdy byl nahrazen vyhnilý dřevěný požerák a byl opraven propad hráze. V 70. letech 20. století došlo také k úpravám, které čítaly zatrubnění vytékajícího Olšanského potoka a nejspíše také navýšení terénu mezi rybníkem a Vesteckým potokem.

Mezi lety 2017 až 2018 proběhla revitalizace rybníka. Byl vypuštěn, vyčistěn a odbahněn, z místa bylo odvezeno přibližně 21 800 m³ sedimentu. Práce zahrnovaly opravu přelivu a pročištění břehů. Hráz byla zpozvolněna a opevněna těžkou balvanitou rovnaninou.[2] Pro provádění výlovů zde vzniklo loviště a kádiště. Po dokončení této revitalizace došlo k revitalizaci nedalekého rybníka Šeberák.[3]

Dne 2. května 2018 byl na dně rybníka nalezen granát, následně byly uzavřeny okolní ulice a granát byl odpálen pyrotechnikem.[4] K obnovení provozu v okolí došlo pár hodin po nálezu.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Na tomto rybníce dlouhodobě přebývá a rozmnožuje početná populace obojživelníků, jako například čolek obecný nebo skokan zelený. Společně s dalšími rybníky v okolí, včetně chráněných nedalekých Hrnčířských luk, patří mezi významná hnízdiště mnoha druhů vodních ptáků. Olšanský rybník je také klíčovou zastávkou pro migrující druhy.

Rybaření[editovat | editovat zdroj]

Rybník slouží jako rybářský sportovní revír obhospodařovaný Českým rybářským svazem, územním svazem města Prahy. Platí zde zákaz krmení a vnadění a zákaz lovu z hráze.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Do čeho vlézt, do čeho ne: jak poznáte dobrou vodu ke koupání?. Ecofuture.cz [online]. [cit. 2019-07-30]. Dostupné online. 
  2. a b Informační cedule, u Olšanského rybníka od r. 2018
  3. Revitalizace Olšanského rybníku (sic!) a Šeberáku. Praha – Kunratice. 2017-10-30. Dostupné online [cit. 2018-11-07]. 
  4. Ulice K Šeberáku byla uzavřena. Pyrotechnik musel zlikvidovat nalezenou munici. Pražský deník. 2018-05-02. Dostupné online [cit. 2018-05-02]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]