Norbert von Hannenheim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Norbert von Hannenheim
Základní informace
Narození15. května 1898
Sibiu
Úmrtí29. září 1945 (ve věku 47 let)
Międzyrzecz
Žánryklasická hudba, dodekafonie a komorní hudba
Povoláníhudební skladatel
OceněníEnescu Prize (1925)
Felix Mendelssohn Bartholdy Award (1932)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Norbert von Hannenheim, celým jménem Norbert Wolfgang Stephan Hann von Hannenheim (5. května 1898 Nagyszeben, (německy Hermannstadt, dnes Sibiu Rumunsko29. září 1945 Landeskrankenhaus Obrawalde u Międzyrzecze, Polsko) byl německý hudební skladatel původem z Rumunska. Jeden z významných členů Druhé vídeňské školy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v německé komunitě usídlené v Sedmihradsku. Navštěvoval německé gymnázium a učil se hrát na klavír. Jako samouk i příležitostně komponoval. Když měl v roce 1916 poprvé veřejně provést svou klavírní sonátu byl povolán do rakouské armády. Po skončení 1. světové války studoval hudbu ve Štýrském Hradci a po roce 1923 u Paula Graenera v Lipsku. Komponoval komorní i orchestrální hudbu ve zcela tonálním stylu. V roce 1925 v soutěži o Cenu George Enescu získal Druhou národní cenu za kompozici. V letech 1928–1929 pokračoval ve studiu u Sándora Jemnitze v Budapešti a poté se stal žákem Arnolda Schoenberga v jeho mistrovské třídě na berlínské hudební akademii.

V roce 1932 získal Státní cenu Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Přes mnohé úspěchy se potýkal s existenčními problémy. V témže roce se nervově zhroutil. Brzy se zotavil, získal ještě spolu se svými kolegy Cenu Emila Hertzky (Emil Hertzka-Preis), ale příchod Hitlera k moci znamenal konec jeho kariéry. Měl několik málo koncertů, věnoval se úpravám lidové hudby, ale s počátkem 2. světové války informace o skladateli mizí.

Mělo se dlouhou dobu zato, že zahynul na konci války při bombardování Berlína. Později se zjistilo, že byl s akutními psychickými problémy hospitalizován v Berlíně a poté převezen do vyhlazovacího tábora pro duševně nemocné Heil- und Pflegeanstalt Obrawalde (dnes v Polsku). Přežil nacistický režim, ale cca čtyři měsíce po skončení války zemřel na selhání srdce.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Hannenheim má u německého ochranného svazu autorského ("Genossenschaft Deutscher Tonsetzer") zaregistrováno 80 skladeb pro zpěv a klavír. Komponoval na slova básníků jako Rainer Maria Rilke, Friedrich Hölderlin, Max Dauthendey, Otto Erich Hartleben, Hermann Hesse, Friedrich Nietzsche, Christian Morgenstern, Rudolf G. Binding a Arno Holz. Dnes je známo pouze 45 z celkového počtu 230 skladeb. Ostatní byly ztraceny v chaosu posledních dnů války.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dieter Acker: Norbert von Hannenheim. In: Melos, Zeitschrift für neue Musik. 36. Jg., Nr. 1, B. Schott’s Söhne, Mainz, 1969, s. 6-8.
  • Wolf Aichelburg: Der Arm über dem Wasser, Der Komponist Norbert von Hannenheim. In: Siebenbürgische Zeitung. 15. Juli 1974, s. 4.
  • Peter Gradenwitz: Arnold Schönberg und seine Meisterschüler, Berlin 1925-1933. Paul Zsolnay, Wien 1998, ISBN 3-552-04899-5.
  • Herbert Henck: Norbert von Hannenheims Todestag. Neue Erkenntnisse über das Schicksal des siebenbürgischen Komponisten in Meseritz-Obrawalde. In: Jürgen Wetzel (Hg.): Berlin in Geschichte und Gegenwart. Jahrbuch des Landesarchivs Berlin 2003. Redaktion: Werner Breunig, Gebr. Mann Verlag, Berlin 2003, S. 109-135, ISBN 3-7861-2475-2.
  • Herbert Henck: Norbert von Hannenheim. Die Suche nach dem siebenbürgischen Komponisten und seinem Werk (Deinstedt: Kompost-Verlag, 2007)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]