George Enescu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Enescu
Základní informace
Narození19. srpna 1881
George Enescu
Úmrtí4. května 1955 (ve věku 73 let)
8. pařížský obvod
Místo pohřbeníHřbitov Père-Lachaise (48°51′44″ s. š., 2°23′31″ v. d.)
Enescův hrob
Žánryopera, symfonie, komorní hudba a klavírní repertoár
Povoláníhudební skladatel, houslista, klavírista, dirigent, hudební pedagog, vysokoškolský učitel a muzikolog
Nástrojehousle a klavír
Významná dílaOktet
Rumunská rapsodie č. 1
Oidipus
Houslová sonáta č. 3
Enescuova vesnická suita
… více na Wikidatech
Oceněnírytíř Řádu čestné legie
Manžel(ka)Marie Cantacuzèneová (1937–1955)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Enescu [džeordže eˈnesku] (francouzsky Georges Enesco, 19. srpna 1881, Liveni4. května 1955, Paříž) byl rumunský hudební skladatel, dirigent a houslista, ve své době světově nejznámější představitel rumunské hudby.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve vesnici Liveni (na jeho počest později přejmenované na George Enescu) v dnešní župě Botoșani v historické Moldávii. Od dětství jevil nesmírný muzikální talent, první skladbu napsal v pěti letech. V sedmi letech začal studovat hudbu ve Vídni a později v Paříži.

Působil jako skladatel, ve dvacátých letech žil v Americe a věnoval se dirigování a vyučování hry na housle, k jeho žákům patřil i Yehudi Menuhin a Christian Ferras, v letech 19371938 řídil Newyorskou filharmonii. V roce 1938 se oženil s rumunskou šlechtičnou Marií Rosetti, po sovětské okupaci Rumunska emigroval do Paříže, kde zůstal do smrti, je pohřben na hřbitově Père Lachaise.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Portrét

Mnoho hudebních skladeb je inspirováno rumunskou lidovou hudbou, k nejznámějším patří Rumunské rapsódie (19011902) a opera Oidipus (1936). Napsal také pět symfonií, symfonickou báseň Vox maris a mnoho komorních skladeb.

Enescu je jedním z nejuznávanějších rumunských skladatelů, v Bukurešti existuje muzeum věnované jeho památce, je po něm pojmenován symfonický orchestr Enesca a festival George Enesca (jeden z největších festivalů klasické hudby ve východní Evropě, konaný každý lichý rok, obvykle v září). Je po něm pojmenováno též letiště v Bacău.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]