Vampýrovci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Noctilionoidea)
Jak číst taxoboxVampýrovci
alternativní popis obrázku chybí
Listonos světlý (Phyllostomus discolor)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádletouni (Chiroptera)
Nadčeleďvampýrovci (Noctilionoidea)
Gray, 1821
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vampýrovci (Noctilionoidea) představují nadčeleď netopýrů. Zahrnuje čeledi mormoopidovití (Mormoopidae), listonosovití (Phyllostomidae), mystacinovití (Mystacinidae), noktilionovití (Noctilionidae), furipterovití (Furipteridae), tyropterovití (Thyropteridae) a myzopodovití (Myzopodidae).

Zástupci všech těchto čeledí žijí vesměs v Americe, s výjimkou mystacin, které představují endemity Nového Zélandu a myzopod, které žijí na Madagaskaru. Myzopodovití jsou v některých případech považováni za sesterský taxon vůči zbylým čeledím, jejich samotné zařazení v rámci vampýrovci je nicméně sporné. Původ vampýrovců je pravděpodobně gondwanský, zřejmě africký.[1]

Mezi vampýrovci se etabluje řada ekologicky pozoruhodných druhů: od dravého listonose nosatého a rybožravé noktilionovité přes upíry živící se krví až po pozemní mystaciny novozélandské či netopýrka přísavkového, jemuž přísavkovité struktury na končetinách umožňují ulpívat k hladkému povrchu listů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HAND, Suzanne J.; BECK, Robin M. D.; ARCHER, Michael. A new, large-bodied omnivorous bat (Noctilionoidea: Mystacinidae) reveals lost morphological and ecological diversity since the Miocene in New Zealand. Scientific Reports. 2018-01-10, roč. 8, čís. 1, s. 235. Dostupné online [cit. 2023-02-13]. ISSN 2045-2322. DOI 10.1038/s41598-017-18403-w. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]