Nižná Olšava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nižná Olšava
pohled na obec
pohled na obec
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška175 m n. m.
Časové pásmoStředoevropský letní čas
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresStropkov
Tradiční regionŠariš
Nižná Olšava
Nižná Olšava
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha11,4 km²
Počet obyvatel423 (2021)[1]
Hustota zalidnění37,1 obyv./km²
Etnické složeníslovenské
Náboženské složenířímskokatolíci 83%, řeckokatolíci 15%
Správa
Statusobec
StarostaIng. Igor Madzin
Vznik1390 (první písemná zmínka)
Oficiální webniznaolsava.sk
Telefonní předvolba054
PSČ090 32 (pošta Miňovce)
Označení vozidel (do r. 2022)SP
NUTS527637
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nižná Olšava je obec na Slovensku v okrese Stropkov. Žije zde 423[1] obyvatel. První zmínka o obci je z roku 1390. Leží v dolní části údolí Oľšavky, pravostranného přítoku Ondavy.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Obec se nachází v Nízkých Beskydech v Ondavské vrchovině, v povodí řeky Ondavy. Střed obce leží v nadmořské výšce 191 m n. m. a je vzdálene osm kilometrů od Stropkova.

Sousedními obcemi jsou Šandal na severu, Breznica na severovýchodě, Miňovce na východě a jihovýchodě, Lomné na jihu, Kručov na jihozápadě a Vyšná Olšava na západě a severozápadě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1390. Základní název obce vznikl převzetím staršího nářečního názvu údolí Oľšavy. Vzhledem k zeměpisné poloze obce lze předpokládat, že osada existovala již před 14. stoletím. Později se v dokumentech objevuje pod rozšířeným názvem Nižná Olšava (staré názvy: Also-Osva, Also-Olsva, Nižní Olšavy, Alsoolysava, Alsoolcsva a Alsoosva). V první polovině 19. století je doloženo, že zde byl kostel, a že zde sloužili bohoslužby. V roce 1600 zde bylo obydleno 20 domů. Na přelomu 17. a 18. století byla Nižná Olšava již malou vesnicí s 8 domy, a v roce 1720 pouze 5 poddanskými domácnostmi. Obyvatelé se zabývali zemědělstvím a pracovali v rozsáhlých lesích. V obci byl v provozu lihovar a pila. V letech 1953–1956 byla v Nižné Olšavě zemědělská účetní škola, která byla přemístěna do Stropkova.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V obci se nachází kulturní dům, základní škola pro první stupeň s počítačovou učebnou a mateřská škola se školní jídelnou. Původní římskokatolický kostel byl postaven v roce 1604, další kostel s farou byl postaven před rokem 1749. Ten současný pochází z počátku 19. století a v roce 1966 proběhla jeho rozsáhlá rekonstrukce. Nedávno byl vybudován park, kde si mohou odpočinout nejen mladí, ale i dospělí. Je zde malý altán, podél kterého byly postaveny lavičky. Vybudováno bylo také malé jezírko s mostem. Významným zaměstnavatelem v obci je soukromá společnost SMS, která se zabývá výstavbou vysokonapěťového vedení. V obci se nachází PD Tokajík se sídlem v Nižné Olšavě, které se zabývá živočišnou a rostlinnou výrobou. V blízkosti obce se nachází soukromá společnost – pila. V obci působí čtyři podnikatelské subjekty. V roce 2012 oslavila obec 630. výročí svého založení.

Události[editovat | editovat zdroj]

Každoročně se zde konají kulturní a společenské akce jako Regionální výstava malovaných kraslic, Fašankový ples občanů Dolního Lošavče, oslavy Dne žen, Den dětí, Regionální svatohubertské slavnosti, setkání s Mikulášem, Posezení u jedle a Sportovní den.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Mládež se v současné době věnuje fotbalu, volejbalu a stolnímu tenisu. Na začátku obce je fotbalové hřiště. Okolí obce je vhodné pro pěší turistiku a agroturistiku.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Obec je členem Mikroregionu Ondava se sídlem v Duplíně od roku 2002.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.
  2. http://www.grkatpo.sk/?schematizmus&show=farnost&id=114

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]