Nemoptera bipennis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNemoptera bipennis
alternativní popis obrázku chybí
Nemoptera bipennis
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádsíťokřídlí (Neuroptera)
Čeleďstuholetkovití (Nemopteridae)
Rodstuholetka (Nemoptera)
Binomické jméno
Nemoptera bipennis
(Illiger, 1812)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nemoptera bipennis je druh stuholetky (hmyz z řádu síťokřídlých), který se vyskytuje výhradně na Pyrenejském poloostrově.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Vyjma úzkých zadních černobíle pruhovaných křídel je tento létavý hmyz žluto-černě strakatý. Rozpětí křídel je 3,5 až 5 cm. O larvách je málo informací, ale larvy příbuzných druhů se podobají pavoukům se šesti končetinami, mají kulaté silné tělo a velmi dlouhý, úzký krk. Na konci krku je malá hlava s velkými kusadly.[1]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Tato stuholetka se vyskytuje pouze na Pyrenejském poloostrově. I zde žije jen na několika málo místech, ale v oblastech svého výskytu se nachází v hojném množství. Žije na suchých travnatých loukách, především ve svazích. Dále se vyskytuje v řídkých borových lesích. Její největší výskyt je v blízkosti mořského pobřeží.

Život[editovat | editovat zdroj]

Přestože mají velká křídla, jsou za letu nemotorné a ve vzduchu plachtí. Sdružují se do hejn, ve kterých létají stále nahoru a dolů. O larvách je málo informací. Dospělí jedinci se přes den živí pylem. Larvy mají velká kusadla, a tak budou pravděpodobně dravé.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]