Nemocnice Bohunice (dopravní uzel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dopravní uzel Nemocnice Bohunice
Zastávka Nemocnice Bohunice (2017)
Zastávka Nemocnice Bohunice (2017)
Poloha
AdresaStarý Lískovec, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nemocnice Bohunice je dopravní uzel, zastávka MHD a IDS JMK, který leží na komunikaci rovnoběžné s ulicí Netroufalky na hranicích městských částí Nový Lískovec, Bohunice a Starý Lískovec ve statutárním městě Brně. Na západ od uzlu se nachází nákupní centrum Campus Square, na severovýchod Univerzitní kampus a na východ je fakultní nemocnice Bohunice. Na jih od něj je pak parkoviště a ulice Jihlavská. Jezdí sem tramvaje, trolejbusy, městské a příměstské autobusy.

Dne 11. prosince 2022 byla do přestavěného dopravního terminálu zprovozněna tramvajová trať ze zastávky Osová.

Plány[editovat | editovat zdroj]

S dopravním uzlem Nemocnice Bohunice souvisí především dvě uvažované investice: záměr výstavby kabinkové lanovky a vybudování nové trolejbusové tratě.

Kabinková lanovka[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Lanová dráha Pisárky – Bohunice.

K uvažovaným dopravním stavbám v Brně patří záměr diskutovaný od roku 2014, kterým je kabinková visutá lanová dráha PisárkyBohunice. Dráha o délce 1,7 km s převýšením 71 metrů by měla stoupat k univerzitnímu kampusu v Bohunicích ze severu od vozovny Pisárky. Měla být uvedena do provozu již v roce 2017, ale v roce 2018 se teprve zpracovávala územně-technická studie; ta potvrdila jako jednu z konečných stanic lanovky právě Pisárky.[1][2] V roce 2018 začaly související opravy dopravního uzlu Pisárky a vozovny. Ačkoliv projekt v roce 2022 získal stavební povolení, jeho další rozvoj byl odsunut do pozadí potřebou dokončení tramvajové trati do kampusu (vedoucí z opačné, tj. jižní strany) a nedostatkem financí. Předpokládáné chatrakteristiky:

  • Povede od budoucího dopravního terminálu Pisárky, od tamní nové tramvajové smyčky
  • Má mít tři podpěry a bude minimálně zasahovat do lesního porostu
  • Interval má být 30 s

Trolejbusová trať Vojtova – Univerzitní kampus[editovat | editovat zdroj]

Předpokládáná trasa nové tratě: Areál Nového Nádraží u Řeky – Zastávka linky 8 Vojtova – zastávka 2, 5, 6 Nemocnice Milosrdných bratří – ulice Vinohrady – jižní obchvat kopce – ulice Kejbaly – Kamenice – zastávka Univerzitní kampus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GÁFRIKOVÁ, Eliška. Lanovka do kampusu? Stále ve hře. Stanice má vzniknout u nové smyčky v Pisárkách. Brněnský deník. 2018-09-20, roč. 2018. Dostupné online [cit. 2018-09-24]. 
  2. HLOUŠKOVÁ, Pavla. Tramvaj do kampusu: stavba začne v únoru, denně tam dojíždí 40 tisíc cestujících. Brněnský deník. 2018-06-11, roč. 2018. Dostupné online [cit. 2018-06-16]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]