Nektarios Eginský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Nektarios Eginský
Divotvůrce
Biskup Nektarios
Biskup Nektarios
Církevpravoslavná
Osobní údaje
Rodné jménoAnastasios Kephalas
Datum narození1. října 1846
Místo narozeníSilivri, Osmanská říšeOsmanská říše Osmanská říše
Datum úmrtí8. listopadu 1920
Místo úmrtíAigina, ŘeckoŘecko Řecko
Příčina úmrtírakovina
Národnostřecká
Vyznánípravoslaví
Svatořečení
Kanonizace1961
Svátek9. listopadu
Uctíván církvemipravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Nektarios Eginský (1. října 1846 Silivri8. listopadu 1920 Aigina) byl řecký pravoslavný arcibiskup, který byl znám pro svou neobyčejnou spisovatelskou činnost, jako obnovitel pravoslavného mnišství a také pro své neúnavné pastorační aktivity. Zemřel jako arcibiskup aeginský v pověsti svatosti. Kanonizován byl roku 1961.[1]

Je autorem hymnu Agní Parthene.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ikona sv. Nektaria Eginského

Stal se mnichem ve věku 30 let v klášteře Nea Moni, protože si dlouho přál přijmout asketický život.

Tři roky poté, co se stal mnichem, byl vysvěcen na diákona a přijal mnišské jméno Nektarios. Absolvoval univerzitu v Aténách v roce 1885. Během let, kdy byl studentem univerzity v Aténách, napsal mnoho knih, brožur a komentářů k Bibli.

Po promoci odešel do Alexandrie v Egyptě, kde byl vysvěcen na kněze a sloužil v kostele svatého Mikuláše v Káhiře. Poté byl zvolen metropolitním biskupem Pentapolisu (starověká diecéze v Kyrenaice, nacházející se v Libye) řeckým ortodoxním patriarchou Sophronioským roku 1889.

Jeden rok sloužil jako biskup v Káhiře. Nektarios byl mezi lidmi velmi oblíbený, což vedlo k žárlivosti mezi jeho kolegy. Podařilo se jim přesvědčit jeho nadřízeného, ​​že Nektarios má ambice vytlačit patriarchu. Nektarios byl bez vysvětlení suspendován ze své funkce. Poté se vrátil do Řecka v roce 1891 a strávil několik let jako kazatel (1891-1894). Poté byl patnáct let ředitelem církevní školy Rizarios pro výchovu kněží v Athénách. Vyvinul mnoho studijních kursů a napsal četné knihy, zatímco široce kázal po Athénách.

V roce 1904 pro ně na žádost několika jeptišek zřídil na ostrově Aegina klášter Nejsvětější Trojice.[2] Nektarios v monastýru na Egině postřihl několik mnišek na diakonisy, učinil tedy něco, co bylo v Pravoslaví dlouho mimo jakoukoli praxi. Tuto nově obnovenou tradici poté přijali i někteří biskupové.[3]

Kanonizační proces[editovat | editovat zdroj]

Posvátným synodem Konstantinopolského patriarchátu byl kanonizován roku 1961.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nectarios of Aegina na anglické Wikipedii.

  1. Sv. Jan Maximovič: Pravoslavný pohled na dogma o „neposkvrněném početí“ [online]. orthodoxiachristiana.cz [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. 
  2. Svatý Nektários Eginský praví: „Nikdy neupadejte do zoufalství. Všechno se dá překonat.“ [online]. pravoslavnebrno.cz [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. 
  3. Svatý Nektários Eginský Divotvůrce, s. 22 [online]. pravoslavi.cz [cit. 2023-04-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]