Naučná stezka Prachatické hradby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka Prachatické hradby
Prachatické hradby v Hradební ulici
Prachatické hradby v Hradební ulici
Základní informace
Typnaučná stezka
Délka1,5 km
ProvozovatelMěsto Prachatice
Počet zastavení5
Obtížnostmalá
Sezónaceloročně
Lokalizace
PolohaPrachatice
Souřadnice
Map
Startpod Dolní bránou na Malém náměstí v Prachaticích
Cílvýchozí bod
Výškový rozdíl24 m
Nejvyšší bod587 m
Nejnižší bod563 m
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka Prachatické hradby je zaměřena na historii a archeologii Prachatic, seznamuje s budováním městského opevnění a jeho významem. Stezku provozuje Město Prachatice.[1]

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Naučná stezka Prachatické hradby je okruh okolo Městské památkové rezervace v blízkosti historického jádra Prachatic, který vede podél městských hradeb.[2] Začíná a zároveň i končí u Dolní (Písecké) brány. Prochází ulicemi Zahradní, Jánskou, krátce Zlatou stezkou a ulicí Hradební. Stezka není náročná a je přístupná celoročně pěším návštěvníkům všech věkových kategorií i vozíčkářům s doprovodem. Stezka má pět stanovišť s informačními tabulemi.[3]

Stanoviště č. 1 – Dolní brána[editovat | editovat zdroj]

Prachatice byly opevněny od 14. století, měly dvě brány – Dolní (Píseckou) a Horní (Pasovskou). Informační tabule na stanovišti č. 1 podrobně informuje o Dolní bráně, která je dvojitá, vnější a vnitřní. Další informace jsou o archeologickém průzkumu, provedeném v prostoru kolem hradeb u Dolní brány v roce 2000.

U hradeb je v tomto prostoru umístěn památník Obětem totalitních režimů. Je tvořený sochou „Ein Mensch – Člověk” od Otto Herberta Hajeka a bronzovou deskou, umístěnou v chodníku s nápisem: "Raději chci trpět pro to, že říkám pravdu, než aby měla pravda trpět pro mé mlčení. R.W. Emerson. Obětem totalitních režimů".[4]

Stanoviště č. 2 – bašta Helvít[editovat | editovat zdroj]

V Prachatických hradbách se zachovalo sedm bašt – oblých dělostřeleckých věží. Nejzachovalejší je bašta Helvít, o které informuje panel na stanovišti č. 2. Bašty se stavěly v místech lomení hradeb. Měly několik pater a umožňovaly jak přímou palbu do prostoru před hradbami, tak i boční ostřelování podél hradeb.

Po hradbách se vedle bašty Helvít pne Prachatický břečťan, památný strom číslo 102703 podle AOPK. Další zajímavostí je naproti přes ulici, rodný dům Hildy Bergmannové. V současnosti slouží jako Domov mládeže pro Vyšší odbornou školu sociální a Střední pedagogickou školu Prachatice, která stojí nedaleko v Zahradní ulici. Trasa dále pokračuje Jánskou ulicí směrem ke Zlaté stezce a Horní bráně.

Stanoviště č. 3 – Horní brána[editovat | editovat zdroj]

Na panelu č. 3 je vyobrazena trasa hradeb, popsána historie bývalé Horní (Pasovské) brány, kterou přicházeli soumaři s nákladem soli po Zlaté stezce z Pasova. U Horní brány stojí dvě kaple, a to kaple sv. Antonína Paduánského a kaple sv. Jana Nepomuckého. Naproti Horní bráně ležel pevnostní rybník, který v dobách ohrožení napájel vodou hradební příkop. V tomto místě se nachází Štěpánčin park, který byl otevřen v roce 1881 na počest princezny Stefanie. Zajímavostí jsou i koše Big Belly na uliční odpad, jsou solárně napájené, mají lis a spojení (GSM), kterým informují o své naplněnosti.[5] Stejné koše jsou umístěné i na stanovišti č. 1 u Dolní brány. Trasa pokračuje Hradební ulicí nahoru.

Stanoviště č. 4 – dva pásy opevnění Prachatic[editovat | editovat zdroj]

Panel č. 4 podrobně seznamuje s výstavbou dvou pásů hradeb. K tomuto poznání výrazně přispěl archeologický průzkum provedený v roce 1993. První pás opevnění, nasypané valy s dřevěnými sruby a palisádou, vznikl ve třetí čtvrtině 14. století. Po velkém požáru města v roce 1507 se začal budovat druhý pás hradeb. Hradby byly vybudovány podle tehdejších nejmodernějších postupů včetně barbakánu u Dolní brány. Prachatice se staly významnou městskou pevností.

Ze stanoviště č. 4 lze vidět Hospic svatého Jana N. Neumanna s přilehlým parkem a jeho sochou. Trasa pokračuje dolů ulicí Hradební.

Stanoviště č. 5 – dělostřelectvo[editovat | editovat zdroj]

Na panelu č. 5 jsou popsána dramatická období, kterými si Prachatice a jejich hradby v minulosti prošly až nakonec se staly malebnou kulisou středověké historie města. V parkově upraveném prostoru před hradbami zaujme plastika z roku 1972, jejímž autorem je sochař Otto Herbert Hajek.[6] Trasa končí u Dolní brány.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Naučné stezky: Prachatice. www.prachatice.eu [online]. [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 
  2. Naučná stezka Prachatické hradby: KIS Prachatice. www.kisprachatice.cz [online]. [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 
  3. Naučná stezka Prachatické hradby | Naučná stezka Prachatické hradby - TOURISM.CZ - rezervační a informační systém. tourism.cz [online]. [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 
  4. Starosta Prachatic položil květiny u památníku obětí totalitních režimů: Prachatice. www.prachatice.eu [online]. [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 
  5. Smart City: Prachatice. www.prachatice.eu [online]. [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 
  6. SOCHY. ShareThis [online]. [cit. 2019-03-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]