Národní centrum pro elektronické informační zdroje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní centrum pro elektronické informační zdroje
Oficiální webwww.czechelib.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní centrum pro elektronické informační zdroje (CzechELib) je projekt zajišťující centrální nákup a správu klíčových elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro výzkumnou a vzdělávací sféru v ČR.  CzechELib centralizuje know-how, vyjednávání s poskytovateli EIZ, nákup a správu zdrojů, čímž snižuje administrativní zátěž pro členské instituce a vytváří silnější vyjednávací pozici vůči poskytovatelům EIZ. CzechELib jako součást Národní technické knihovny sídlí v Praze 6.

Národní centrum pro elektronické informační zdroje je individuální systémový projekt v rámci Prioritní osy 1, Specifický cíl 4 Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání (OP VVV) v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Číslo projektu: CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_040/0003542

Projekt CzechELib byl zahájen 1. 1. 2017, ukončení jeho fyzické realizace je plánováno k 31. 12. 2022. Po skončení projektu bude provoz centra i podpora nákupu EIZ hrazen ze státního rozpočtu. Realizátorem projektu se stala Národní technická knihovna (NTK), centrum CzechELib se stalo jedním z jejích odborů.

V rozpočtu projektu je celkem alokováno 1,297 mld. Kč. Podpoře nákupu elektronických informačních zdrojů bude věnováno přes 90 % celkové částky. Licenční poplatky za přístup k EIZ jsou z rozpočtu projektu hrazeny pouze částečně (minimálně 50 % ceny). Zbylá část ceny je dofinancována přímo členskými institucemi prostřednictvím mechanismu přefakturace části nákladů na pořízení EIZ.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od konce 90. let poskytuje vláda ČR podporu nákupu elektronických informačních zdrojů jako podstatné „suroviny" pro rozvoj výzkumu a vzdělávání – jako je tomu i jinde v řadě rozvinutých zemí. Přestože je ekonomicky žádoucí nákup zdrojů jednotlivými organizacemi úzce koordinovat, byla podpora dlouho poskytována formou soutěže. V roce 2016 existovalo přibližně 18 konsorcií obsluhujících od několika málo až do 70 institucí. Celkem šlo o téměř 130 institucí odebírajících zhruba stovku zdrojů (což může být jediný důležitý časopis, ale i kolekce několika tisíc časopisů či stovek knih).

Tento model se postupně optimalizoval co do počtu „konsorcií“, přesto však podle studie zpracované firmou Deloitte trpěl vysokou administrativní náročností, rozdrobeností a z toho plynoucí nekoncentrovanou vyjednávací kompetencí působící horší licenční a cenové podmínky. Vlivem financování části „projektů“ z evropských prostředků se fragmentace dále posílila.

V tomto kontextu vznikla myšlenka vytvořit jedno centrum - CzechELib, které bude s koncentrovanou vyjednávací silou efektivně obstarávat nákup elektronických informačních zdrojů pro celou oblast VaVaI, zdroje bude spravovat a povede věrohodné statistiky o jejich využívání.  Z výše uvedených důvodů podporují centralizaci zajišťování přístupu k EIZ veřejné vysoké školy zastoupené Českou konferencí rektorů a Radou vysokých škol, Akademie věd ČR, Národní knihovna ČR, Národní technická knihovna, Rada pro výzkum, vývoj a inovace, Asociace knihoven vysokých škol a další významné organizace. O projektovém záměru i chartě projektu se diskutovalo s nominovanými zástupci výše uvedených subjektů průběžně v rámci užší a širší pracovní skupiny.

Etapy realizace projektu[editovat | editovat zdroj]

Etapy realizace projektu
Č. Název etapy Od – do Poznámka
1. Spuštění projektu 29. 1. 2016 – 31. 12. 2016 příprava PZ, Charty,

malé Charty, schválení žádosti

v aplikaci Monitorovací systém 2014+

atd.

2. Nastavení projektu 1. 1. 2017 – 31. 12. 2017 začátek financování a realizace projektu
3. Řízení dodávky projektu 1 1. 1. 2018 – 31. 12. 2020 Přístup ke zdrojům podpořen z OPVVV
4. Řízení dodávky projektu 2 1. 1. 2021 – 31. 12. 2022 přístup ke zdrojům podpořen ze SR
5. Ukončení projektu 1. 6. 2022 – 31. 12. 2022 konec financování projektu
6. Vypořádání projektu 1. 1. 2023 – 30. 9. 2023
7. Hodnocení přínosů projektu 1. 1. 2023 –konec programu

OPVVV

Služby[editovat | editovat zdroj]

Vedle samotného zajištění přístupu k EIZ, má CzechELib za úkol soustředit požadavky členských institucí na obstarání EIZ, získávat cenové nabídky od vydavatelů, vyhodnocovat zájem uživatelů o EIZ po jejich nacenění, sjednávat optimální smluvní podmínky splňující dohodnuté priority, připravovat smlouvy a další právní dokumenty, uskutečňovat vlastní nákup a zprocesování plateb, včetně fakturace, spravovat databáze (seznam členských institucí a jejich údajů, seznam EIZ, seznam vydavatelů a kontaktů), vyhodnocovat statistiky využívání zdrojů, poskytovat bibliometrické služeb pro uživatele na základě zájmu, dlouhodobě archivovat nakoupené EIZ pro případ zániku či nefunkčnosti dodavatele a poskytovat informačně-referenční servis.

Členské instituce[editovat | editovat zdroj]

Členem CzechELib se může stát jakákoli instituce, která má zájem o EIZ a splní základní formální podmínky. Nárok na státní finanční podporu na nákup EIZ se však vztahuje jen na výzkumné organizace definované v dokumentu Metodika pro stanovení práva členské instituce čerpat podporu v rámci CzechELib.

Největší podíl členských institucí tvoří ústavy Akademie věd ČR, vysoké školy, další výzkumné organizace, knihovny a nemocnice.

Charta projektu[editovat | editovat zdroj]

Základní dokument obsahující podrobné informace o projektu CzechELib se nazývá Charta Archivováno 25. 8. 2020 na Wayback Machine.. Obsahuje detailní popis cílů, mise a metod, kterými se projekt CzechELib řídí.

Role Národní technické knihovny (NTK)[editovat | editovat zdroj]

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako poskytovatel finanční podpory nákupu elektronických informačních zdrojů (EIZ) se po 10letém zvažování rozhodlo distribuovat tuto podporu cestou centrálního vyjednávání a obstarávání. K tomuto účelu vypsalo v rámci OP VVV Individuální projekt systémový (IPS) a uložilo Národní technické knihovně (NTK), aby připravila a podala projekt Národního centra pro elektronické informační zdroje CzechELib. NTK uspěla a od 1. 1. 2017 je nositelem tohoto projektu. Národní centrum pro elektronické informační zdroje CzechELib nemá právní subjektivitu, je součástí organizační struktury NTK jako odbor, v jehož čele stojí ředitel projektu a vedoucí odboru, který zabezpečuje věcné naplňování projektu.

Mezi hlavní důvody výběru NTK pro realizaci tohoto projektu patří následující skutečnosti:

  • NTK je nezávislá instituce, přímo řízená MŠMT, které spravuje evropské operační programy,
  • NTK má mnohaleté zkušenost s širokou varietou vadyvatelů EIZ (Academic Press, ACS, Blackwell, Elsevier, IoPP, J. Wiley, Kluwer, Springer) pro největší počet (70+) účastníků (kromě KNAV pro WoS)
  • NTK dala zpracovat studii Návrh implementace jednotného systému plánování nákupu EIZ do ČR, která byla následně projednána ji s AKVŠ
  • NTK iniciovala debatu o vytvoření CzechELib a prezentovala ji na mnoha úrovních a odborných akcích (ČKR, RVVI, RVŠ, AKVŠ, KRE, BA)
  • NTK se podílela na přípravě výzvy v OP VVV

NTK z projektu CzechELib nemá žádné příjmy, více než 90 % prostředků projektu jde na nákup EIZ a zbytek na provoz centra.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]