Moranbong (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moranbong
Základní informace
PůvodPchjongjang, Severní Korea
ŽánryPop music
Aktivní roky2012-dosud
Současní členové
Kim Hyang-sun (김향순)
Kang Phyong-hui (강평희)
Ri Sol-lan (리설란)
Ri Yun-hui (리윤희)
Seon-u Hyang-hui
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moranbong (korejsky: 모란봉전자악단, Moranbong čončaakdan, dosl. Elektronický sbor Moranbong) je severokorejská dívčí hudební skupina, která byla založena v červenci roku 2012. Název, který znamená doslova „Pivoňkový kopec“,[1] převzala od lokality v hlavním městě Pchjongjangu, hrající významnou roli v režimní propagandě, protože zde údajně Kim Ir-sen pronesl historický projev vyzývající k boji proti japonským okupantům.

Za iniciátora projektu je označován severokorejský vůdce Kim Čong-un, který měl členky kapely osobně vybrat z předních důstojnic armádních uměleckých souborů. Cílem je ukázat světu modernizovanou podobu KLDR a prezentovat její ideologii způsobem, který bude atraktivní i pro mladou generaci. Vlivy jihokorejského K-popu se odrážejí v hudbě i pódiové prezentaci skupiny: pětice vokalistek místo dosavadních vojenských uniforem nosí pestré krátké šaty a předvádí odvážné taneční kreace. Styl Moranbongu spojuje pop rock s prvky vážné i lidové hudby, repertoár tvoří coververze západních hitů jako např. „My Way“ i původní skladby s názvy jako „Moje země je nejlepší“, „Učme se pro blaho lidu“ nebo „Nemůžeme žít bez soudruha Kim Čong-una“.

V prosinci 2015 měla skupina vystoupit v Pekingu, čínská strana však koncert na poslední chvíli odvolala. Jako pravděpodobný důvod uvedli pozorovatelé skutečnost, že součástí show měla být projekce záběrů severokorejských balistických raket mířících na území USA, což viděl čínský prezident Si Ťin-pching jako možné ohrožení probíhajících jednání o odzbrojení.[2]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]