Momentka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eugène Atget: Avenue gobelínů, 1927

Momentka nebo momentní fotografie je fotografie, která zachytila spontánní okamžik. Zpravidla se jedná o amatérský záběr pořízený bez ohledu na kompozici nebo technickou úroveň snímku. Momentky zobrazují běžné každodenní události, rodinné nebo jiné oslavy, záběry z dovolené, hrající si děti, domácí zvířata apod.

Momentky se rozšířily díky dostupným fotoaparátům Kodak Brownie uvedeným na trh v roce 1900.[1] George Eastman zavedl reklamní slogan You press the button, we do the rest. – Vy stisknete tlačítko, my zařídíme zbytek. Tradice momentek pokračuje v současnosti používáním digitálních fotoaparátů a mobilních telefonů vybavených digitálním fotoaparátem.

Opakem momentky je inscenovaná fotografie, ve které je snímek pečlivě komponovaný a klade se v něm důraz na motiv a rozvržení prvků v obraze. Během inscenování prvků obrazu se mohou některé významy sdělovaného obsahu záměrně spojovat a vyvolat v divákovi určité emocionální reakce.

Fotografové[editovat | editovat zdroj]

České země[editovat | editovat zdroj]

  • Vladimír Birgus (* 1954) se nekonvenčně komponovanou nearanžovanou momentní fotografií snaží o mnohovýznamovou výpověď s řadou vizuálních symbolů a metafor, ve které tematizuje lidský smutek, pocity vykořeněnosti, osamělost člověka uprostřed davu. Většinu fotografií tak můžeme vnímat jako pocity z velkých měst. Kontrast osoby a velkoměstské architektury. Pod zdánlivě jednoduchými a na první pohled snad i neatraktivními záběry se ukrývá mnoho vedlejších odkazů. Vše je možným nositelem sdělení. Fotografii neopatřuje obvyklým názvem, sloužícím jako nápověda pro diváka, ale jen datem a místem pořízení snímku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GENZLINGER, Neil. He Changed Photography And Transformed Society. The New York Times [online]. 2000-5-22 [cit. 2009-5-30]. Recenze televizního pořadu The Wizard of Photography. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]