Přeskočit na obsah

Modrásek lesní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModrásek lesní
alternativní popis obrázku chybí
Samec modráska lesního
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Athropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodCyaniris
Binomické jméno
Cyaniris semiargus
(Rottemburg, 1775)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modrásek lesní (Cyaniris semiargus) je druh denního motýla z čeledi modráskovitých (Lycaenidae). Rozpětí křídel motýla je 28 až 34 mm. Samci mají modrofialově zbarvená křídla s úzkým tmavým lemem. Samice jsou černohnědé.

Kopulující pár

Motýl je rozšířený od Maroka a Španělska přes celou Evropu (kromě Anglie, kde vymřel) a mírnou Asii až po Koreu a Sachalin. V České republice, kde je dosud poměrně hojný v pohraničí, se vyskytuje v pahorkatinách a hornatých oblastech. Zahlédnout ho lze na lesních pasekách, při okraji lesa, na podmáčených loukách, ale i na sušších náspech a v příkopech podél cest.

Chování a vývoj

[editovat | editovat zdroj]

Živnými rostlinami modráska lesního jsou jetel luční (Trifolium pratense), jetel prostřední (Trifolium medium), jetel bledožlutý (Trifolium ochroleucon) a řada dalších druhů jetelů. Samice klade vajíčka do květních hlávek. Zelené housenky, které jsou příležitostně myrmekofilní, se živí nejprve květy, později přijímají mladé listy. Motýl je jednogenerační (monovoltinní). V jižních oblastech areálu výskytu může být i částečně dvougenerační (bivoltinní). Dospělce lze zahlédnout od konce května do začátku srpna. Přezimuje housenka ve 3. instaru.

Ochrana a ohrožení

[editovat | editovat zdroj]

V České republice je tento druh ohrožen. Mizí především v nižších polohách a ve vnitrozemí (Polabí, střední a východní Čechy). Ubývá i na severu Vysočiny a na jižní a střední Moravě. Motýla, kterého dříve ohrožovaly především meliorace, ohrožuje v současné době především zarůstání vhodných lokalit.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2024-08-10].

Literatura

[editovat | editovat zdroj]
  • MACEK, Jan; LAŠTŮVKA, Zdeněk; BENEŠ, Jiří; TRAXLER, Ladislav. Motýli a housenky střední Evropy. Díl IV. Denní motýli. Praha: Academia, 2015. 539 s. ISBN 978-80-200-2429-9. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]