Mochtár Belmochtár

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mochtár Belmochtár
Rodné jménoمختار بن محمد بلمختار
Narození1. června 1972
Ghardája
Povolánídžihádista a partyzán
Nábož. vyznánísunnitský islám
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mochtár Belmochtár, známý také jako Belauer („jednooký“) nebo Chálid Abú al-Abbas (* 1. června 1972, Ghardája, Alžírsko) je alžírský džihádista, bývalý pašerák a obchodník se zbraněmi.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve východním Alžírsku ve městě Ghardája. Jako 19letý odjel do Afghánistánu, kde se koncem 80. let 20. století účastnil bojů proti sovětským silám.[1] Poté bojoval během Alžírské občanské války (1991–2002) v řadách Ozbrojené islámské skupiny (GIA) a později GSPC, a to především v jižních saharských regionech.

Je jedním z hlavních tvůrců myšlenky připojení alžírských džihádistů k Al-Káidě a roku 2007 stál za založením organizace Al-Káida v islámském Maghrebu (AQMI). Stal se jejím šéfem a jako první rozšířil její působnost i do dalších saharských a sahelských zemí, především do Mali. Kvůli nebezpečí jeho teroristických aktivit se od té doby nekoná rallye Paříž-Dakar na africkém kontinentě.

V prosinci 2012, po dlouhodobých neshodách s ostatními předáky AQMI, založil vlastní nové hnutí Maskovaný prapor, též zvaný Krvepřísežníci, jehož cílem je zavedení práva šaría na severu Mali, v té době ovládaném islamisty. Jako svoji základnu si zvolil město Gao, okupované islamistickým hnutím MUJAO. Stojí za únosem sedmi alžírských diplomatů, který se uskutečnil 5. srpna 2012 v Gao, z nichž 5 bylo propuštěno, jeden (vicekonzul Taher Touati) byl popraven a poslední, Boualem Saïes, zemřel v zajetí na následky nemoci. Údajně organizoval koordinovaný útok a přepadení hotelu Radisson Blu v malijském hlavním městě Bamaku (20. listopadu 2015), který si vyžádal desítky obětí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profile: Mokhtar Belmokhtar. www.bbc.co.uk. BBC News, 18 January 2013. Dostupné online [cit. 18 January 2013]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]