Mládežnická vesnice (Izrael)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chavat ha-No'ar ha-cijoni, Jeruzalém

Mládežnická vesnice (hebrejsky כפר נוער‎, Kfar no'ar) je model internátní školy, který byl poprvé vyvinut v Britském mandátu Palestina ve 30. letech 20. století a sloužil k péči o skupiny dětí a dospívajících prchajících před nacisty. Průkopnicemi v této oblasti, známé jako alija mládeže, byly Henrietta Szold a Recha Freier, které vytvořily vzdělávací zařízení na pomezí evropské internátní školy a kibucu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První mládežnickou vesnicí bylo Mikve Jisra'el. Ve 40. a 50. letech 20. století, v období masové imigrace do Izraele, byly mládežnické vesnice důležitým nástrojem pro absorpci přistěhovalců. Mládežnické vesnice v tomto období zakládaly Židovská agentura, WIZO a Na'amat. Po vzniku Izraele převzalo správu těchto institucí izraelské ministerstvo školství, nikoli však jejich vlastnictví.

Mládežnická vesnice Ben Šemen, 20.-30. léta 20. století

Mládežnická vesnice Ne'urim, kterou založil Akiva Jišaj, byla první odbornou školou pro děti z alije mládeže, kterým bylo do té doby nabízeno pouze zemědělské vzdělávání.[1]

Od 60. do 80. let 20. století byli do mládežnických vesnic posíláni mladí lidé z rozvrácených nebo problémových rodin. Dnes jsou některé z těchto vesnic uzavřeny, ale mnohé z nich nadále poskytují vzdělávací rámec pro přistěhovaleckou mládež. Jiné zavedly programy pro nadané studenty ze znevýhodněných čtvrtí, výměnné programy pro zahraniční středoškoláky a zařízení pro odborné vzdělávání. Některé fungují jako běžné střední školy a přijímají i studenty, kteří nemají bydliště.

Mládežnická vesnice Kirjat Je'arim

V roce 2007 měla mládežnická vesnice Jemin Orde, založená počátkem 50. let 20. století v pohoří Karmel, populaci studentů složenou z mladých lidí z celého světa, včetně muslimských uprchlíků z Dárfúru. Vesnice poskytuje bezpečné útočiště nemajetným dětem ve věku 5 až 19 let. Mládežnická vesnice podle izraelského vzoru se nyní zakládá ve Rwandě.[2]

Vzdělávací strategie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1996 existovalo v Izraeli 60 mládežnických vesnic s 18 000 studenty.[3]

Mládežnické vesnice v Izraeli[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Youth village na anglické Wikipedii.

  1. A Letter to a Friend. Příprava vydání Nadine Caspi. [s.l.]: [s.n.], 1986. 
  2. BERG, Raffi. Israeli village brings hope for 'lost' youth [online]. BBC, 2007-09-28 [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 
  3. Israeli youth villages raise kids from troubled homes. Jweekly [online]. 1996-02-23 [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]