Ministerstvo školství Spojených států amerických

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ministerstvo školství
Department of Education
Pečeť ministerstva
Pečeť ministerstva
Založeno17. října 1979
SídloLyndon Baines Johnson Department of Education Building
Souřadnice
Počet zaměstnanců3 912 (2018)[1]
Rozpočet68 miliard USD (2016)[2]
MinistrMiguel Cardona
Webová stránkahttp://www.ed.gov/

Ministerstvo školství (anglicky United States Department of Education, zkráceně ED nebo DoED), je ministerstvo kabinetu federální vlády Spojených států. Vzniklo v roce 1979 za prezidentství Jimmyho Cartera rozdělením ministerstva zdravotnictví, školství a sociálních věcí na dvě nová ministerstva - ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí.[3]

Hlavní náplní práce ministerstva školství je stanovení zásad federální pomoci ve vzdělávání, v koordinaci této pomoci a shromažďování údajů o amerických školách.[4] Ministerstvo školství nezřizuje školy na žádném stupni vzdělávání.[5]

Na rozdíl od systémů většiny ostatních zemí je vzdělání ve Spojených státech vysoce decentralizované a federální vláda a ministerstvo školství se příliš nezabývají určováním učebních osnov nebo vzdělávacích směrnic. To bylo ponecháno na státních a místních školních obvodech (school districts). Kvalita vzdělávacích institucí a akademických titulů, které udělují, je udržována neformálním soukromým procesem známým jako akreditace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku United States Department of Education na anglické Wikipedii.

  1. STRATFORD, Michael. Education Department goes into shutdown mode. Politico. January 22, 2018. Dostupné online [cit. January 25, 2018]. (anglicky) 
  2. Overview and Mission Statement - U.S. Department of Education [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Department of Education Organization Act, 1979 [online]. 15 April 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  4. What We Do. ED.gov. Retrieved on 2013-07-17.
  5. An Overview of the U.S. Department of Education, p. 2 [online]. United States Department of Education [cit. 2012-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]