Mina Aoe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mina Aoe
Základní informace
Rodné jménoŠizuko Ihara (井原静子)
Narození7. května 1941
Tokio
Úmrtí2. července 2000 (ve věku 59 let)
Tokio
Příčina úmrtírakovina slinivky
Žánryenka, kajókjoku, jazz
Povolánízpěvačka
Nástrojehlas
Aktivní roky1966–1999
VydavatelJVCKenwood Victor Entertainment
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mina Aoe (青江三奈; 7. května 19412. července 2000) byla japonská zpěvačka žánrů enka, jazz a balad z éry Šówa. Její skutečné jméno bylo Šizuko Suzuki (roz. Ihara).[1] Pro svůj pronikavý hlas si získala přezdívku „Královna blues“.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se ve čtvrti Kótó v Tokiu, v části Minamisuna.[2] V roce 1947 nastoupila na Základní školu Minamisuna Daiiči, roku 1953 na Nižší střední školu Minamisuna Daiičii a v roce 1956 na Vyšší střední školu Tokyo Seitoku.[2] Po absolvování střední školy v roce 1959 pracovala v Obchodním domě Seibu. Poté se stala klubovou zpěvačkou a začala zpívat v Ginpari a v dalších hudebních podnicích.[2]

Umělecké jméno Mina Aoe je inspirováno jménem zpěvačky, která je hrdinkou románu Extáze (恍惚) od autora Kóhana Kawaučiho.

Debutovala v roce 1966 skladbou Extatické blues (恍惚のブルース), která se stala hitem.[2] Její bluesové balady a zastřený hluboký hlas si získaly popularitu mezi širokou veřejností.[2]

V roce 1968 vyšla skladba Blues z Isezaki (伊勢佐木町ブルース), která je známá pro úvodní „sexy povzdechy“. Prodalo se jí přes 1 milion kopií. Blues z Nagasaki (長崎ブルース) také zaznamenal přes 1 milion kopií.[2] Aoe následně obdržela několik hudebních cen.

Roku 1969 se stala největším hitem píseň Noc v Ikebukuru (池袋の夜), prodalo se přes 1,5 milionu kopií.[2] Aoe se stala nejprodávanější mezi japonskými zpěvačkami a zpěváky za rok 1969.

Zhruba v této době debutoval u stejného hudebního vydavatele zpěvák balad enka Šin'iči Mori, také pověstný pro svůj chraplavý hlas (Mori a Aoe byli přezdíváni „vzdychající spojení“ nebo ため息路線). V roce 1968 Aoe hrála ve filmu Irezumi muzan společnosti Šóčiku. Do roku 1971 se objevila ve vedlejších rolích ve více než 10 filmech.

Pozdější život[editovat | editovat zdroj]

Přestože v 70. letech ztratily její skladby popularitu, její singl Jokohama mirensaka, vydaný v roce 1982, získal cenu Japonské asociace hudební kompozice. V roce 1984 odehrála své první vystoupení v Brazílii.[2] Roku 1990 na 25. výročí svého debutu se stala její skladba Lady blues japonskou nahrávkou roku. Nadále aktivně vystupovala na koncertech a v televizi.

Od šedesátých do osmdesátých let šestnáctkrát po sobě účinkovala ve významné hudební soutěži japonské televize NHK Kóhaku uta gassen (Hudební bitva mezi rudými a bílými). Celkově se v této soutěži objevila osmnáctkrát, naposledy v roce 1990 s písní Extatické blues (恍惚のブルース) na připomínku skladatele Kuranosuke Hamagučiho.

V roce 1990 uspořádala svůj první recitál k 25. výročí svého debutu. V roce 1991 vydala duet Rámen blues s imitátorem Akirou Šimizuem. V roce 1993 vydala své první jazzové album THE SHADOW OF LOVE a také uspořádala živé vystoupení v New Yorku.[2] Jako zpěvačka vystupovala v televizi NHK až do roku 1999.

Boj s nemocí a úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Na podzim roku 1998 jí byla diagnostikována rakovina slinivky. Ačkoli trpěla velkými bolestmi, pokračovala ve vystupování bez rušení koncertů.[2] Účinkovat přestala po koncertě na Šibuji 23. ledna 1999 a koncem ledna byla hospitalizována v tokijské nemocnici.

Po zhruba třech měsících v nemocnici a devítihodinové úspěšné operaci byla 24. dubna 1999 propuštěna z nemocnice. Po propuštění z nemocnice se pokusila vrátit ke své pěvecké kariéře během stále probíhající léčby, ale v únoru 2000 se její zdravotní stav opět zhoršil a byla znovu hospitalizovaná pro metastázování nádoru. Následně byla opakovaně hospitalizována a propouštěna z nemocnice, až nakonec 2. července 2000 zemřela ve věku 59 let na následky rakoviny slinivky.

V Isezaki ve městě Jokohama byla na počest její písně Blues z Isezaki (伊勢佐木町ブルース) umístěna pamětní deska.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Před debutem[editovat | editovat zdroj]

Byla nejmladší z pěti dětí a její rodina provozovala obchod s oblečením.[2] Měla přátelskou a pohodovou povahu. Protože všichni její bratři milovali hudbu, Aoe přirozeně přilnula ke zpěvu a na základní škole zpívala ve sboru, čímž se často chlubila fotkami ve vysílání televize NHK. Během středoškolského výletu nedodržela zákaz vycházení. Jako středoškolačka snila o tom, že se stane zpěvačkou a docházela na hodiny zpěvu.[1] Po škole však začala pracovat v obchodě s kosmetikou v obchodním centru v Ikebukuru, protože neměla příležitost debutovat.[2]

Zlom nastal, až když si s kamarádkou vyjela k moři a v Šónanu shodou okolností potkala skladatele Reidžiho Hanu. Hana začal Aoe učit zpívat různé žánry včetně jazzu, šansonu a balad enka. Poté Aoe prošla konkurzem v podniku jménem Ginpari a začala zpívat jako klubová zpěvačka v Ginze, Jokohamě a jinde.[2]

Následně její zpěv uslyšel ředitel tehdejších Victor Records a Aoe u tohoto vydavatelství roku 1966 debutovala s hitem Extatické blues (恍惚のブルース).

Vztah s Reidžim Hanou[editovat | editovat zdroj]

Skladatel Reidži Hana složil pro Aoe mnoho písní, zároveň byli partneři v soukromém životě.[2] V showbyznysu existovala však domněnka, že když má celebrita partnera, méně se prodává, takže svůj vztah utajovali.[2]

Roku 1981 se s ním Aoe po 16 letech rozešla. Po rozchodu s Hanou se zpěvu věnovala ještě intenzivněji a začala vystupovat i mimo Japonsko. [2]

Nicméně v únoru 2000, po metastázování nádoru, Aoe Hanu kontaktovala a požádala ho, aby se vrátil.[2] Dva měsíce před smrtí Aoe se vzali na jejím nemocničním lůžku.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1978 si nechala postavit sídlo s bazénem v tokijském Meguru, kde žila až do svých pozdních let. Po rozchodu s Hanou v roce 1981, do doby, než se dali znovu dohromady roku 2000, žila v tomto domě se svou služebnou.
  • Díky hitu Blues z Isezaki (伊勢佐木町ブルース) se Aoe stala čestnou občankou tohoto města.[2]
  • Ve volném čase často hrála madžong a golf.[2]
  • Milovala cestování. Během cest po Japonsku se obvykle věnovala golfu a navštěvování japonských lázní onsen. Na Nový rok jezdívala na Havaj a během letních prázdnin do Paříže.[2]
  • Podpořila svoji imitátorku, zpěvačku Minu Akae, která je aktivní hlavně na Hokkaidu, slovy „Držím ti jako své mladší sestře a Mině Aoe z Hokkaida palce“.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 青江三奈 na japonské Wikipedii.

  1. a b Dostupné online. 
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u 週刊現代1月22日号「昭和の怪物」研究その151・青江三奈「ブルースの女王」p25-32

Externí odkaz[editovat | editovat zdroj]