Čalounicovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Megachilidae)
Jak číst taxoboxČalounicovití
alternativní popis obrázku chybí
Čalounice Megachile rotundata
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádblanokřídlí (Hymenoptera)
Podřádštíhlopasí (Apocrita)
Nadčeleďvčely (Apoidea)
Čeleďčalounicovití (Megachilidae)
Latreille, 1802
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čalounicovití (Megachilidae) jsou čeleď včel z řádu blanokřídlých. S přibližně 4135 druhy a 76 rody jsou Megachilidae druhou nejpočetnější čeledí včel. Rozšířeny jsou kosmopolitně. Spolu s čeledí Apidae tvoří skupinu dlouhojazyčných včel. Všechny druhy patří mezi samotářské včely.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Čalounice s odřezaným kusem listu

Členové této čeledi tvoří poměrně jednotnou skupinu, která je snadno odlišitelná od ostatních včel. Samice neparazitických druhů mají takzvaný břišní kartáč, tj. spodní stranu břicha (anatomicky zadečku) hustě pokrytou dlouhými tuhými chlupy, které trčí šikmo dozadu. Ty slouží ke sběru květního pylu jako potravy pro larvy. Tyto druhy tedy patří do skupiny břichosběrných včel. Stavba těla je obvykle zavalitá, zejména u větších druhů; mnohé mají dosti široký zadeček (např. vlnařky), u některých je zadeček téměř kulovitý. Menší druhy jsou většinou válcovité.[1]

Hnízdo čalounice

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Způsob života jednotlivých zástupců je velmi rozmanitý. Obvykle si hnízdiště vytvářejí v různých dutinách, jejichž vnitřní stěny jsou někdy vystlány rostlinnými vlákny seškrábanými z listů (u vlnařek) nebo odřezanými kousky listů (u čalounic). Některé druhy hnízdí také ve stoncích rostlin, do kterých vyhlodají podélný tunel. Zejména některé druhy zednic a čalounic se často vyskytují v blízkosti lidských obydlí (synantropie), a proto se dají snadno pozorovat.

V čeledi se vyskytuje též hnízdní parazitismus. Kuželitky (Coelioxys), pojmenované podle zvláštního, zavalitého, širokého, ale rovnoměrně zašpičatělého tvaru těla, žijí jako parazité čalounic, přičemž každý druh má svého specifického hostitele. Smutěnky (Stelis) parazitují na různých druzích zednic (Osmia) a příbuzném rodu Heriades.[2]

Zednice Osmia bicornis

Vybraní zástupci[editovat | editovat zdroj]

Parazitické včely[editovat | editovat zdroj]

Neparazitické včely[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bauchsammlerbienen na německé Wikipedii.

  1. Family Megachilidae - Leafcutter, Mason, and Resin Bees, and allies. bugguide.net [online]. [cit. 2022-05-01]. Dostupné online. 
  2. HOPFENMÜLLER, Sebastian, STANGLEROVÁ, Eva. Jak zachránit včely. Brno: Kazda 2022; ISBN 978-80-7670-069-7

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]