Přeskočit na obsah

Mešita Al-Rahmán (Bagdád)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mešita Al-Rahmán (Bagdád)
Základní informace
Výstavba1999
Poloha
AdresaBagdád, IrákIrák Irák
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mešita Al-Rahmán (arabsky جامع الرحمان‎, doslova Mešita nejmilosrdnějšího) je nedokončený muslimský svatostánek, který se nachází v hlavním městě Iráku, Bagdádu. Stoj v místní části Al Mansúr nedaleko centra města. Mělo se jednat o monumentální svatyni o půdorysu kružnice o délce 250 metrů. Dokončena měla být podle původního plánu v roce 2010[1] a poskytnout zázemí pro 15 000 věřících.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Staveniště v roce 2006.

Mešita vznikla z rozhodnutí tehdejšího iráckého vůdce Saddáma Husajna, který po roce 1990 začal více dbát na význam islámu v Iráku. V rámci kampaně podpory víry zavedl některé principy práva šaría v iráckém školství a vědě. Dalším bodem kampaně byla výstavba velkých svatostánků v iráckých městech. Velkou mešitu pro Bagdád měl vyprojektovat architekt Sahír al Kajsí. Islámské společenství a bagdádská univerzita podepsaly smlouvu, stavební práce mělo uskutečnit irácké Ministerstvo bydlení a výstavby. Zvolena byla lokalita v místní části Al Mansúr. Původně byla zvolena lokalita starého hipodromu, nicméně roku 1993 padlo rozhodnutí stavět na současném místě. Projekt velkolepé stavby byl několikrát přepracováván a podílela se na něm řada architektů. Afif Džavád nakonec připravil realizovaný návrh, podle něhož měla hlavní kupole být obklopena osmi menšími. Centrální dóm měl být zevnitř obložen pozlacenou keramikou.[1] Měla být 84 metrů vysoká. Stavba byla často přirovnávána k Tádž Mahálu.[1]

Stavební práce byly zahájeny v roce 1999[1] a probíhaly až do války v roce 2003, kdy byly v souvislosti s politickými změnami v zemi zastaveny. Od té doby zůstalo pouze staveniště a mešita nebyla dokončena. Centrální kupole stále chybí a realizován byl do jisté míry vyzděný betonový skelet. Ministerstvo, které mělo přikázáno stavbu vybudovat, bylo nakonec zrušeno.

Během nepokojů v Iráku během války se stala lokalita vděčným zázemím pro různé ozbrojence. Postupně zde vyrostl slum pro zhruba 150 rodin bez domova. Jednou na místě zasahovala i irácká armáda.

Dokončení mešity bylo v roce 2020 předmětem soudního jednání, kdy soud nařídil dokončení stavby Šíitské nadaci[2], která vznikla po transformaci původního ministerstva. Rozsudek nicméně nebyl vymáhán a osud monumentální stavby tak zůstal nejasný. Strana ctnosti byla obviněna z toho, že nedokončený objekt 16 let používala nedovoleně a měla zaplatit odškodné.

V roce 2021 byla diskutována možnost přestavby mešity na budovu nového národního muzea ve snaze podpořit rozvoj turistiky v Bagdádu.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Al-Rahman Mosque, Baghdad na anglické Wikipedii.

  1. a b c d جامع الرحمن.. تاج محل بغداد ذو المصير المجهول. Al Jazeera. Dostupné online [cit. 2023-11-01]. (arabsky) 
  2. الوقف الشيعي يصدر بياناً بشأن ملكية جامع الرحمن وسط بغداد. Al Sumaria. Dostupné online [cit. 2023-11-01]. (arabsky) 
  3. متروك منذ 2003 ويتنازعه الوقفان الشيعي والسني.. هل تحل قضية جامع الرحمن ببغداد بتحويله لمتحف عالمي؟. Al Jazeera. Dostupné online [cit. 2023-11-01]. (arabsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]