Masaši Ebinuma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Masaši Ebinuma
Narození 15. února 1990 (29 let)
Ojama
Alma mater Univerzita Meidži
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Judo na LOH
bronz LOH 2012 pololehká váha
bronz LOH 2016 pololehká váha
Mistrovství světa v judu
zlato MS 2011 pololehká váha
zlato MS 2013 pololehká váha
zlato MS 2014 pololehká váha

Masaši Ebinuma, (japonsky: 海老沼 匡, * 15. února 1990 v Ojama (小山), Prefektura Točigi, Japonsko) je japonský zápasník-judista, bronzový olympijský medailista z roku 2012 a 2016.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

S judem začal v 5 letech v Nogi-mači (野木町), Prefektura Točigi. Po základní škole jeho kroky směřovaly do Tokia, kde se připravoval v známé judistické škole Kódógakuša (講道学舎). Vrcholově se judu věnoval na Meidži University pod vedením Kenzó Nakamury. V roce 2010 společně s Džunpeiem Morišitou obsadil v japonské reprezentaci volné místo v pololehké váze po odchodu Masata Učišiby. V roce 2012 uhájil jako účadující mistr světa před Morišitou nominaci na olympijské hry v Londýně. V úvodním kole nedal šanci vyniknout Kanaďanu Sasha Mehmedovicovi, kterého ve druhé minutě poslal nádherně provedenou koši-gurumou na yuko, po minutě navýšil vedení technikou seoi-nage na wazari a po další minutě zápas ukončil na ippon nádherně provedeným o-uči-gari. V dalším kole se však trápil s nepříjemným obousměrným úchopem Kazacha Sergeye Lima, kterého porazil až v závěru prodloužení. Vítězná technika však stála za to, šlo vysoko provedené levé ippon-seoi-nage. Ve čtvrtfinále nastoupil proti Korejci Čo Čun-hovi a po kontroverzním průběhu (viz. níže) postoupil do semifinále. V semifinále se utkal s mladým Gruzíncem Lašou Šavdatuašvilim a nemohl najít rytmus proti jeho dynamickému pohybu. V polovině zápasu se kolem něj Gruzínec šikovně obtočil a za stáleho pohybu ho technikou sumi-gaeši poslal na ippon. V boji o třetí místo se utkal s dalším překvapivým učastníkem finálových bojů. Polák Paweł Zagrodnik přijel na olympijský turnaj v životní formě. Začátkem druhé minuty se ujal po krásně provedeném seoi-nage vedení na wazari. Minutu před konecm zápasu však podruhé v turnaje zaváhal a nechal se Polákem hodit technikou eri-seoi-nage na záda do mostu. Rozhodčí původně ohodnotil techniku ipponem, ale videorozhodčí hodnocení snížil na wazari (pád do mostu se bere oficiálně za ippon až od roku 2013). V prodloužení měl mírnou převahu, kterou zúžitkoval po minutě překrásným hodem curi-goši na ippon. Získal bronzovou olympijskou medaili.

V roce 2014 prohrál na mezinárodní scéně soutěžní zápas po dvou letech s Kamalem Chanmagomedovem na mistrovství světa týmů. V roce 2015 ho o čtvrtý titul mistra světa připravil Uzbek Rishod Sobirov kontrachvatem o-uči-gaeši. V roce 2016 uhájil nominaci na své druhé olympijské hry v Riu v těžké japonské konkurenci. V úvodním kole rozesmutnil domácí publikum vyřazením technikou osaekomi-waza Brazilce Charlese Chibanu. V dalším kole poslal nejprve Číňana Ma Tuan-pina technikou sumi-gaeši na yuko, za dvě minuty dostal Číňana do držení na wazari a vzápětí zápas ukončil svojí osobní technikou seoi-nage na ippon. Ve čtvrtfinále se utkal s Wanderem Mateem z Dominikánské republiky a hned v první minutě se ujal technikou seoi-nage vedení na wazari a minutu před koncem zápas stejnou technikou ukončil na ippon. V semifinále se utkal s Korejcem An Pa-ulem. V polovině zápasu získal na Korejci šido, které však neudržel. V poslední minutě přestal na svého soupeře kondičně stačit. Jen za cenu šida ustál několik An Pa-ulových nástupů do seoi-nage. V prodloužení jeho naděje na finále pohasli, když An Pa-ul kontroval jeho propagační nástup do seoi-nage. V boji o třetí místo porazil v závěru Kanaďana Antoina Boucharda technikou seoi-nage na ippon a získal svoji druhou bronzovou olympijskou medaili.

Masaši Ebinuma je levoruký judista, představitel klasické japonské školy juda, výborný v technikách nage-waze, jeho osobním technikou je seoi-nage.

Masaši Ebinuma vs. Čo Čun-ho[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtfinále olympijských v Londýně v pololehké váze mezi Japoncem Masaši Ebinumou a Korejcem Čo Čun-ho se zapsalo do dějin sportovního juda. Kvůli tomuto zápasu zmizel od roku 2013 z judistického slovníku pojem hantei tj. verdikt sudích, kteří pomocí praporků určil vítěze bodově vyrovnaného zápasu.[1]

Prestižní asijské derby začalo výpadem Čo Čun-hoa technikou seoi-nage, které Ebinuma bez potíží ustál. Následoval pocitvý boj o úchop, který Čo Čun-ho ukončil propagačním nástupem do seoi-nage. Čo Čun-ho byl v první minutě opticky aktivnější. První Ebinumův výpad přišel až po minutě, když se bez dobrého úchopu pokusil o seoi-nage. Čo Čun-ho měl v první polovině v úchopu převahu a střídal jeden nástup do seoi-nage za druhým. Nejnebezpečnějším nástupem bylo seoi-nage přes opačné rameno v čase 1:40, po kterém si však vyhodil pravý loket. V polovině zápasu dostal Ebinuma šido za pasivitu a následně poprvé výrazně zahrozil nástupem do seoi-nage. V dalším průběhu se začala karta pomalu obracet na stranu Ebinumi, který v úchopu začal mít převahu. V čase 3:30 dostal Čo Čun-ho šido za pasivitu. V poslední minutě normální hrací doby Čo Čun-ho po vybojovaném úchopu za krkem nastoupil do první uči-maty a patnáct sekund do konce do druhé uči-maty, při které se dopustil pravděpodobně vědomého faulu waki-gatame. Rozhodčí si faulu nevšimli.

V prodloužení pokračovala mírná Ebinumova převaha v úchopu, ale též výborná obrana Čo Čun-ha. V čase 1:10 Čo Čun-ho zahrozil výpadem seoi-nage, které Ebinuma s problémy ustál. V čase 1:19 došlo pravděpodobně k rozhodující akci zápasu, při které si Ebinuma získal na svou stranu diváky. Ebinuma poslal rychlým výpadem ko-uči-gake Čo Čun-ha na zem. Rozhodčí techniku ohodnotil yukem, ale videorozhočí hodnocení odvolal. Nutno podotknout že správně, protože Čo Čun-ho pád kontroloval loktem. V poslední minutě byl aktivnější Čo Čun-ho. Půl minuty do konce prodloužení po vyhráném úchopu nastoupil do uči-maty, kterou však Ebinuma s přehledem kontroloval. Následovalo hantei a po chvilce napětí Brazilský rozhodčí Edson Minakawa se svými dvěma asistenty zvedly modré praporky, tedy barvu judogi, která v zápase patřila Korejci Čo Čun-ho. Po tomto verdiktu nastal v hale pískot a bučení, Ebinumův trenér Kenzó Nakamura vehemetně ukazoval směrem k jury, trenér Čo Čun-ha Čong Hun měl ruce nad hlavou. Po minutě si zavolal rozhodčí předseda jury Španěl Juan Carlos Barcos[2], nařídil Minakawovi a jeho asistentům (Massimo Sulli a Nagmanjon Mirzarahmanov) změnit hantei ve prospěch Ebinumi a uspokojit dav.[3]

Vítězství[editovat | editovat zdroj]

  • 2009 - 2x světový pohár (Abú Zabí, Kano Cup)
  • 2013 - 1x světový pohár (Düsseldorf)
  • 2014 - 1x světový pohár (Düsseldorf)
  • 2016 - 1x světový pohár (Paříž)

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
18 19 20 21 22 23 24 25 26
pololehká váha
Olympijské hry 3. 3.
Mistrovství světa úč. 1. 1. 1. úč.
Asijské hry
Mistrovství Asie
MS juniorů 3.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=nkLHtRWXE6k
  2. http://www.gettyimages.com/detail/news-photo/referees-director-juan-carlos-barcos-speaks-to-the-referee-news-photo/149477256#referees-director-juan-carlos-barcos-speaks-to-the-referee-and-judges-picture-id149477256
  3. https://www.youtube.com/watch?v=LDFgmAxlP6w

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]