Martin Černohorský (kuchař)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Martin Černohorský
Narození26. února 1963 (61 let)
Praha
Povoláníkuchař, učitel, manažer a finanční poradce
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Foto z předání bronzové medaile M.D. Rettigové za zásluhy v oboru Gastronomie

Ing. Martin Černohorský (* 26. února 1963, Praha) je český kuchař, držitel bronzové medaile Magdaleny Dobromily Rettigové za zásluhy v oboru gastronomie, zakladatel rodinné školy vaření CEREXIM v Praze, člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočky Praha a střední Čechy a pedagog Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Se svou ženou Janou, se kterou je od svých 15 let, mají dva syny; Jana (*1989) a Lukáše (*1993) a v roce 2017 se mu narodil vnuk Martin a v roce 2019 vnučka Anna.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

V mládí býval aktivním sportovcem pražské Dukly, za kterou nejprve závodně plaval (hlavní disciplínou byl znak) a později vrhal koulí a házel kladivem. Jeho největším sportovním úspěchem bylo druhé místo na halovém přeboru ČSR ve vrhu koulí (1979).

Kariéra v oboru kolejových vozidel a finančnictví[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování pražského gymnázia Nad Štolou vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze v oboru Ekonomie (postgraduální studium ukončeno v roce 1990). Ještě během studia na vysoké škole se stal Vedoucím odboru odbytu ve společnosti ČKD TATRA, a.s., kde se v roce 1992 stal obchodním ředitelem. V letech 1993 až 1996 zastával pozici obchodního ředitele ve společnostech ČKD TRAKCE, a.s. a AEG-ČKD Transportsysteme AG a následující tři roky do roku 1999 zastával funkci Vedoucího oddělení prodeje ve společnostech INEKON, s.r.o. + Škoda, a.s.[1]

Po 15 letech působení ve funkcích vrcholového managementu společností zabývajících se převážně výrobou a prodejem kolejových vozidel se rozhodl přijmout novou životní výzvu a vstoupit do oboru finančního poradenství. V roce 1999 začal ve společnosti ING Nationale Nederlanden nejprve jako finanční poradce, následně působil jako agenturní trenér dovedností a v roce 2004 končil jako manažer skupiny finančních poradců. Odtud přešel do společnosti Česká pojišťovna, a.s., kde působil dva roky na funkci ředitele agentury – pobočky Praha 5.

V roce 2007 se pak podruhé vrátil do oboru kolejových vozidel, kdy se stal ředitelem úseku zahraničního prodeje společnosti SKD TRADE, a.s., kterým byl až do roku 2012.

Poté se na roky 2012 a 2013 ještě vrátil do finančního a bankovního sektoru.

Gastronomická kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 2006 se rozhodl, že prohloubí své znalosti v oboru gastronomie, který byl dosud jeho koníčkem, a stal se studentem Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Praha – Čakovice, obor kuchař, číšník, ve kterém v roce 2009 získal výuční list. V roce 2013 definitivně opustil bankovní a finanční sektor a rozhodl se povýšit svůj dosavadní koníček na profesi. Zároveň si splnil životní sen, začal podnikat a společně se svým synem založil v Praze Rodinnou školu vaření CEREXIM. Vedle toho začal sbírat zkušenosti s novou profesí a v pražských a středočeských restauracích působil jako provozní vedoucí i šéfkuchař. Poskytuje služby privátního kuchaře.

V lednu 2018 byl zvolen do představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočky Praha a střední Čechy.

V roce 2019 spolupracoval s pořadem Pralinky na TV RELAX. V prosinci 2019 vydalo nakladatelství XYZ jeho kuchařku Škola vaření, obsahující 160 receptů a 10 video receptů.

Do roku 2020 provozoval rodinnou školy vaření CEREXIM v Praze, kde mj. pořádal kuchařské kurzy pro veřejnost.

Dne 25.11.2023 obdržel od Asociace Kuchařů a cukrářů České republiky Bronzovou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové za zásluhy v oboru Gastronomie.

Do prosince roku 2023 byl pedagogem Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Praha – Čakovice.

Od 1.1.2024 je pedagogem Střední školy hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]