Marie Filomena Dolanská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Filomena Dolanská
Marie Filomena Dolanská
Marie Filomena Dolanská
Narození30. listopadu 1895
Všemina
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí8. prosince 1943 (ve věku 48 let) nebo 7. prosince 1943 (ve věku 48 let)
Koncentrační tábor Ravensbrück
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Povolánířeholnice a učitelka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Filomena Dolanská (30. listopadu 1895 Všemina[1]8. prosince 1943 Koncentrační tábor Ravensbrück[1][2] ) byla česká učitelka a řeholnice, členka České kongregace sester dominikánek, ředitelka školy a představená kláštera ve Vlaštovičkách (dnes část Opavy), umučená v Koncentračním táboře Ravensbrück. Katolická církev zvažuje její blahořečení.[3]

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházela z početné zbožné rodiny, mezi jejími sourozenci byli dva kněží. V letech 19111915 studovala na učitelském ústavu sester dominikánek v Řepčíně a po maturitě vstoupila do jejich kongregace. Časné sliby složila 12. září 1917, věčné 28. srpna 1920. Působila nejprve jako učitelka a posléze jako ředitelka řádové školy a představená konventu ve Vlaštovičkách.

I po okupaci země nacistickým Německem dávala najevo své vlastenecké cítění, ignorovala zákaz výuky českého jazyka a zastávala se osob stíhaných gestapem. Dne 10. května 1941 byla zatčena, umístěna do samovazby a asi po měsíci odeslána do Koncentračním táboře Ravensbrück. Zde zemřela (podle oficiálního úmrtního listu na rakovinu obličeje) a byla zpopelněna při hromadném pohřbu žehem.

Je po ní pojmenována ulice Marie Dolanské ve Vlaštovičkách, v níž stojí bývalý klášter (dnes charitní Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené), který vedla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Matriční záznam o narození a křtu farnost Všemina
  2. zápis obsahuje i místo úmrtí
  3. Stránky Sdružení přátel bl. Hyacinta M. Cormiera zmiňují přehled jejích životopisných dat a mluví o přípravě podrobnějšího životopisu pro beatifikační proces, viz http://www.cormier.cz/smrt.htm Archivováno 5. 2. 2007 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]