Margarete Mewesová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Margarete Mewesová
Narození14. února 1914
Fürstenberg/Havel, Německo
Úmrtí12. prosince 1998
Soest, Německo
Známá jakoDozorkyně v nacistickém koncentračním táboře Ravensbrück
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Margarete Mewesová (14. února 1914 Fürstenberg/Havel12. prosince 1998 Soest) byla během druhé světové války dozorkyně v koncentračním táboře Ravensbrück.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Po dokončení základní školy pracovala jako chůva, později v továrně na čokoládu a v továrně na výrobu munice. Z práce byla propuštěna a úřad práce jí zprostředkoval práci v koncentračním táboře Ravensbrück, kde byla od července 1939 jako dozorkyně a později vedoucí bloku. Zpočátku byla spolu s dalšími dvěma dozorkyněmi zodpovědná za dozor nad vězeňkyněmi při práci mimo tábor. Do července 1943 byla dozorkyní a poté až do rozpuštění koncentračního tábora Ravensbrück v dubnu 1945 vedoucí bunkru, který sloužil jako ravensbrücké vězení.

Poválečné období[editovat | editovat zdroj]

Při příchodu Rudé armády 28. dubna 1945 utekla do Lauenburgu, kde žila se svými syny. 19. června 1945 byla zatčena a poslána do britského tábora Neumünster. Odtud byla v listopadu 1946 převezena do Hamburku.

Mewesová vypovídala o svých zločinech spáchaných v koncentračním táboře před britským vojenským soudem v prvním ze sedmi procesů Ravensbrück. Isa Vermehrenová, bývalá vězeňkyně v koncentračním táboře Ravensbrück, která strávila devět měsíců v bunkru, řekla jako svědek, že Mewesová s vězni zacházela slušně.

Dne 3. února 1947 byla odsouzena na deset let ve vězení. Nejdříve byla ve věznici Fuhlsbüttel a od října 1948 ve vazebním středisku Werl. Za dobré chování byla 26. února 1952 propuštěna a přestěhovala se nejprve do Hamelnu, později do Körbecke, kde pracovala jako servírka. V srpnu 1968 se vdala a žila až do své smrti v roce 1998 běžným životem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Margarete Mewes na německé Wikipedii.