Mallaig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mallaig
Malaig
Přístav a hlavní ulice v Mallaigu
Přístav a hlavní ulice v Mallaigu
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměSkotsko
Správní oblastHighland
Mallaig
Mallaig
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel797 (2011)
Správa
Statusvesnice, přístav
Telefonní předvolba01687
PSČPH41
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mallaig (gaelsky Malaig) je obec v districtu (okresu) Lochaber ve správní oblasti Highland na severozápadě Skotska. Mallaig je důležitým přístavem jak z hlediska rybolovu, tak i dopravního spojení do řady destinací v hebridském souostroví a na poloostrově Knoydart.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení Mallaigu[editovat | editovat zdroj]

Vesnici Mallaig založil ve 40. letech 19. století skotský peer Thomas Alexander Fraser z klanu Fraserů, 12. Lord Lovat a 1. baron Lovat, majitel panství Morar North, který nájemce svých pozemků na hospodářství Mallaigvaig vedl k tomu, aby se zaměřili na rybolov. Práce rybářů v této oblasti však byla náročná a nebezpečná, nebezpečný byl i život na tomto pobřeží. Například v roce 1881 zničila vichřice a vysoký příliv několik domů a o 10 let později bylo zaznamenáno, že počet obyvatel Mallaigu poklesl z původních 170 na 133. Úlovky přesto byly tak bohaté, že každý den je dopravovaly dvě velké lodě do Obanu, který měl již od roku 1880 železniční spojení s centrálním Skotskem.[1]

Vzestup a úpadek[editovat | editovat zdroj]

K dalšímu významnému rozvoji obce došlo po roce 1901, kdy byla až do přístavu v Mallaigu dovedena železniční trať West Highland Line, která umožnila spojení z Fort Williamu a Glasgowa do přístavů Oban a Mallaig s návazností na lodní dopravu, směřující ze západního pobřeží Skotska na ostrovy v oblasti Vnitřních a Vnějších Hebrid. V následujících desetiletích se Mallaig značně rozrostl, byly zde vybudovány nové ulice a také nový přístav. V roce 1932 postavili dva místní loďaři, John Henderson a Ian Macintyre, první trajekt, pojmenovaný Road to the Isles, na němž bylo možno převážet dvě auta, což v prvních letech postačovalo místním potřebám.[1]

Ruch mezi nádražím a přístavem na snímku z roku 1973

Rozvoj obce a přístavu pokračoval i po druhé světové válce. V 60. letech 20. století byl zdejší rybářský přístav považován za nejvýznamnější centrum lovu sleďů v Evropě, ryby z Mallaigu byly dováženy až do Dánska a Holandska. Od poloviny 70. let až do 80. let 20. století, tj. převážně v době vlády konzervativní premiérky Margaret Thatcherové, však nastal značný pokles prosperity. Železnici opakovaně ohrožovalo zrušení, hlavní těžiště dopravy na ostrov Skye se přesunulo na trasu Inverness - Kyle of Lochalsh. Rapidně pokleslo množství ryb v přilehlých vodách, v důsledku čehož byl v této oblasti na dobu čtyř let vyhlášen zákaz lovu sleďů.[1]

Do jisté míry se udržel význam Mallaigu a jeho okolí pro turistický ruch. Mimo jiné k tomu přispěl i soukromý dopravce, který od roku 1984 začal provozovat v trase Fort William - Mallaig turistický parní vlak Jacobite s programem, provázejícím návštěvníky po stopách jakobitského uchazeče o anglický, skotský a irský trůn Karla Eduarda Stuarta, zvaného Bonnie Princ Charlie.

Na přelomu 20. a 21. století[editovat | editovat zdroj]

Po útlumu z 80. let se život v Mallaigu na přelomu 20. a 21. století více méně opět obrátil k lepšímu. Rozvinul se opět rybolov, zejména lov krevet. V Mallaigu je základní a střední škola, která je spádová i pro oblast Knoydart. Jsou zde četné restaurace a ubytovací zařízení, krytý plavecký bazén a rybářské společenské centrum. Kromě železniční stanice jsou v Mallaigu dvě přístaviště pro osobní lodní dopravu. Z Mallaigu pravidelně vyplouvají trajekty společnosti Caledonian MacBrayne do přístavu Armadale na ostrově Skye a na tzv. Small Isles - Malé ostrovy - Eigg, Muck, Rùm a Cannu.[2] Lodní spojení mezi Mallaigem a Inverie na poloostrově Knoydart, důležité zejména pro dopravu žáků do škol, zajišťuje společnost Western Isles Cruises Ltd.[3] Do Mallaigu vede z Fort Williamu silnice A830, které se v duchu tradice přezdívá Road to the Isles (Cesta k ostrovům). Stejně jako železniční trať West Highland Line, která je řazena mezi nejkrásnější železniční tratě světa, je tato silnice označována jako panoramatická a hodná zvláštní pozornosti turistů.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Do okolí Mallaigu několikrát zavítali filmaři. V době natáčení jednotlivých dílů příběhů o Harry Potterovi bylo možno na zdejším nádraží vídat Bradavický expres (v originále Hogwarts Express). Ve filmu se pak objevily některé záběry z okolí železniční tratě mezi Fort Williamem a Mallaigem - například Glenfinnanský viadukt nebo jezero Loch Eilt s jeho typickými ostrůvky.


Karel Čapek píše o své návštěvě této vesnice v díle Marsyas čili na okraj literatury (1931). [4]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mallaig na anglické Wikipedii.

  1. a b c Mallaig's Story [online]. Mallaig: Mallaig Heritage Centre [cit. 2017-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  2. Timetables & fares. Small Isles: Mallaig - Eigg - Muck - Rum - Canna. Valid from 31 March 2017 to 22 October 2017 [online]. Caledonian MacBrayne [cit. 2017-08-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-28. 
  3. Knoydart ferry timetable [online]. Western Isles Cruises Ltd. [cit. 2017-08-28]. Dostupné online. 
  4. Marsyas čili na okraj literatury/Chvála novin – Wikizdroje. cs.wikisource.org [online]. [cit. 2023-10-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]