Muck

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Muck (rozcestník).
Muck
Eilean nam Muc (skotská gaelština)
Přístav Port Mòr na ostrově Muck z paluby trajektu MV Lochnevis
Přístav Port Mòr na ostrově Muck z paluby trajektu MV Lochnevis
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
• Skotsko
• volební obvod Skotského parlamentuSkye, Lochaber and Badenoch
• správní oblast (unitary authority)Highland
Topografie
Rozloha5,59 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholBeinn Airein (137 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel27 (2011)
Hustota zalidnění4,7 obyv./km²
Největší sídloPort Mòr
Používané jazykyskotská gaelština, angličtina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muck (gaelsky Eilean nam Muc) je jeden ze skupiny tzv. Malých ostrovů - Small Isles - v souostroví Vnitřní Hebridy v Hebridském moři u západního pobřeží Skotska. Podle sčítání obyvatel z roku 2011 zde žilo 27 obyvatel, většinou v osadě Port Mòr u přístavu. Na Mucku je jen jedna silnice, dlouhá 2,5 km, která vede z Port Mòr na farmu Gallanach, což je druhé obydlené místo na ostrově.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Muck je nejjižněji položené obydlené území ze souostroví Small Isles, od poloostrova Ardnamurchan, který je nejzápadnějším výběžkem skotské pevniny, je vzdálen jen necelých 8 km. Nadmořská výška zhruba 4 km dlouhého ostrova se pohybuje od 0 do 137 metrů (vrch Beinn Airein na jihozápadě pevniny). Muck je tvořen horninami vulkanického původu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Existují různé výklady původu jména ostrova. Jedna z verzí hledá souvislost mezi gaelským pojmenováním sviňuch (ve skotské gaelštině muc), které se spolu s tuleni vyskytují v okolních vodách. Další autoři název ostrova odvozují od skutečnosti, že zde před staletími žil poustevník, který spadal pod církevní komunitu z ostrova Iona, čili že se Muck původně jmenoval "Isle of Monk", tj. "Mnichův ostrov".

Úrodný ostrov[editovat | editovat zdroj]

Již v 18. století cestovatelé, kteří navštívil tento ostrov, zaznamenali, že se zde nachází velmi úrodná orná půda a zmínili i dobré podmínky pro rybolov. Od roku 1896 patří ostrov rodině MacEwenových, na počátku 21. století zde hospodařili Lawrence a Ewen MacEwenovi. Během prvního desetiletí 21. století došlo k dalšímu snížení počtu obyvatel - z 31 v roce 2001 tento počet klesl na 27 v roce 2011. Na ostrově není žádný obchod, pošta ani škola, místní však nabízejí návštěvníkům různé možnosti ubytování.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Nové přístavní molo, které umožnilo přistání velkých trajektů a nakládku či vykládku automobilů, bylo vybudováno až v roce 2005. Během roku existuje pravidelné lodní spojení mezi přístavem Mallaig a Small Isles, které provozuje společnost Caledonian MacBrayne. V letních měsících na Muck jezdí rovněž trajekt z Arisaigu, kam je možné dojet vlakem z Fort Williamu a Glasgowa.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Na návrší západně od přístavu, po cestě kolem zátoky zhruba ve vzdálenosti 3,2 km z Port Mòr, se nachází místo, zvané Caisteal an Duin Bhain. Jedná se o valy, které jsou zřejmě pozůstatkem opevnění středověkého původu.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Muck, Scotland na anglické Wikipedii.

  1. Caisteal an Duin Bhain [online]. [cit. 2017-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]