Lupina mnoholistá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLupina mnoholistá
alternativní popis obrázku chybí
Lupina mnoholistá kvetoucí ve Vysokých Tatrách
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
Binomické jméno
Lupinus polyphyllus
Lindl., 1870
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lupina mnoholistá či vlčí bob mnoholistý (Lupinus polyphyllus) je vytrvalá kvetoucí rostlina z čeledi bobovité (Fabaceae).

Druh je původem ze Severní Ameriky, kde má původní areál rozšíření v oblasti od jižní Aljašky a Britské Kolumbie až do oblasti jižního Utahu a Kalifornie, na východ do Alberty a na západě do Wyomingu. Zde většinou roste v okolí potoků, preferuje vlhké oblasti.

Na území České republiky je invazivním druhem poškozujícím místní ekosystém. Správa Krkonošského národního parku, kde se lupina také nachází, dokonce vyzvala návštěvníky k její možné likvidaci.[2] Stejně je klasifikována i na Novém Zélandu, ve Švédsku, Norsku[3], Finsku, Litvě a Švýcarsku.

Toxicita[editovat | editovat zdroj]

Celá rostlina je jedovatá. V jejich semenech, ale i v dalších částech rostliny, se nachází látky ze skupiny alkaloidů, konkrétně lupinidin. Tyto látky významně poškozují jaterní tkáň, nervový systém, srdce a ledviny. Při vážném zasažení člověka dochází k ochrnutí dýchacích orgánů a následné smrti. Při slabším zasažení se projevují nepříjemné halucinace.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Je běžně používán v zahradách pro atraktivní barevné květy, je lákavý i pro včely. Dodává do půdy dusík. Potřebuje slunečné nebo světlé stanoviště, daří se mu nejlépe v lehkých půdách, trpí v těžkých jílovitých půdách. Bylo vyšlechtěno mnoho barevných kultivarů. Množí se semeny. Pěstované zahradní hybridy jsou vysoce toxické.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. PARKU, Správa Krkonošského národního. KRNAP - Krkonošský národní park. www.krnap.cz [online]. [cit. 2020-08-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-29. 
  3. Faktaark nr. 241 Hagelupin Lupinus polyphyllus [online]. Artsdatabanken [cit. 2015-07-29]. Dostupné online. (Norwegian) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]