Luleč (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luleč
Vyvýšenina na místě zaniklého hradu (konec křížové cesty)
Vyvýšenina na místě zaniklého hradu (konec křížové cesty)
Základní informace
Slohgotický
Výstavbapřed rokem 1349
Zánik1751
Další majitelépáni z Lulče, páni z Ludanic
Poloha
AdresaČeskoČesko Česko
Souřadnice
Luleč
Luleč
Další informace
Rejstříkové číslo památky41961/7-3700 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luleč je hrad, který stával na okraji náhorní planiny rozsáhlého pravěkého hradiska v jihomoravské obci Luleč, v okrese Vyškov. Dnes po něm zbyly valovité půdní pozůstatky. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad se poprvé v listinách připomíná roku 1406, tehdy už byl ale více než sto let starý. Sídlil na něm významný rod moravské nižší šlechty. Jako první se v letech 134966 uvádí Fridrich z Lulče a po něm Bedřich. Následoval jeho syn Diva, který byl aktivním přívržencem katolického tábora. Za husitských válek proto zřejmě došlo i k poboření lulečského hradu. Stalo se tak asi v roce 1423, kdy už byly dobyty všechny opěrné body katolíků na Vyškovsku. Následující majitelkaEliška z Lulče – však stavbu znovu dočasně obnovila. Obyvatelný byl hrad ještě v roce 1490, kdy ho zakoupil Václav z Ludanic. Byl asi ihned ponechán svému osudu a roku 1522 je uveden jako opuštěný. Zřícenina v roce 1751 posloužila jako zdroj levného kamene pro stavbu sousedního kostela sv. Martina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-11-05]. Identifikátor záznamu 154096 : Tvrz Starý zámek, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]