Ludvík Seyvalter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veledůstojný pán
Ludvík Seyvalter
Ludvík Seyvalter
Ludvík Seyvalter
Církevřímskokatolická
Osobní údaje
Datum narození10. července 1857
Místo narozeníBrandýs nad Labem
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství,
Datum úmrtí26. prosince 1917 (ve věku 60 let)
Místo úmrtíBrandýs nad Labem
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko,
Vyznánířímskokatolické
Povolání
Církevní heraldika
Církevní heraldika
Římskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludvík Seyvalter (10. července 1857, Brandýs nad Labem[1]26. prosince 1917, Brandýs nad Labem[2]) byl katolickým duchovním, angažoval se v sociálních a zdravotních projektech.

Aktivity ve zdravotní oblasti[editovat | editovat zdroj]

Seyvalterova matka přišla na konci života o zrak, a to jej natrvalo ovlivnilo. V roce 1882 byl vysvěcen na kněze. V roce 1908 založil ústav pro nevidomé dívky na KampěPraze. Tento ústav byl druhý svého druhu v Praze. Prvním byl Ústav pro vychování a léčení chudých slepých dětí a na oči chorých na Hradčanech, založený v roce 1808, přičemž tato instituce byla spravována Boromejkami. Seyvalterův ústav naopak spravovaly františkánky. Založením tohoto charitativního a zdravotního podniku se Seyvalter výrazně zapsal do povědomí veřejnosti. Vzhledem ke své sociální aktivitě se zapojoval i do dobových ideologických diskusí, když hlavní spor vedl se sociálními demokraty.

Ideologické zápasy[editovat | editovat zdroj]

Po vydání sociálních encyklik papežem Lvem XIII. v 90. letech 19. století se římskokatolická církev mnohem více zaměřovala na dělnictvo a sociální otázky. Součástí celého tohoto procesu byl veřejný ideový střet mezi katolíky a sociálními demokraty, jejichž ideologickým fundamentem byl marxismus.

V roce 1897 vydal Ludvík Seyvalter publikaci „Jaká zkáza hrozí křesťanské rodině z možného vítězství nauky sociálně-demokratické: Oprávci světa“, která upozorňovala na rizika sociálnědemokratické doktríny ve vztahu k tradiční rodině. Seyvalter sociálně-demokratickou nauku označoval za „zkázu“ a upozorňoval, že sociálně-demokratická nauka je učením o volné lásce, která nedává, především ženám a dívkám do budoucna žádné záruky. Naprostá svoboda, kterou prý požaduje sociální demokracie, povede k tomu, že se budou rozpadat manželství a výchovu dětí bude muset převzít stát: „O tu povinnost tedy, která je rodičům zákonem přirozeným a zjevením božím uložena, o děti se starati, připravuje otce a matku sociální stát.“[3] Rozbije se tradice, pokrevní pouto, přirozený zákon, vděčnost mezi generacemi. Za největší hrozbu považoval Seyvalter to, že výchova dětí by neprobíhala v náboženském ovzduší, ale pouze pod státní dikcí. Také otázka majetková a vlastnická by byla dle Seyvaltera v sociálně-demokratickém státě zpochybněna. Rozbitím tradiční rodiny by se ztratila potřeba hromadit majetek, zajistit děti, zajistit rodiče na stáří, jelikož by se všichni spoléhali na sociální stát a nikoliv na základ, tedy rodinu.

Seyvalter patřil k té generaci kněží, která byla silně ovlivněna sociálními otázkami. V jeho celoživotní práci ve prospěch zdravotně postižených pak pokračoval jeho bratr, taktéž katolický kněz, František Seyvalter.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti Brandýs nad Labem
  2. Matriční záznam o úmrtí a pohřbu farnosti Brandýs nad Labem
  3. Seyvalter, Ludvík Al. Jaká zkáza hrozí křesťanské rodině z možného vítězství nauky sociálně-demokratické: Oprávci světa. Praha: V. Kotrba, 1897, s. 7.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

SEYVALTER, Ludvík. Jaká zkáza hrozí křesťanské rodině z možného vítězství nauky sociálně-demokratické: Oprávci světa Archivováno 29. 12. 2021 na Wayback Machine.. Praha : V. Kotrba, 1897. 16 s. Slova pravdy; roč. 8, č. 1.