Lucie Jandová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Lucie Jandová
Narození8. dubna 1969 (55 let)
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lucie Jandová (* 8. dubna 1969 Praha) je česká novinářka a spisovatelka [1] Ve svých knihách zaměřených především na vztahy v rodině kombinuje dokumentární přístup s populárně naučnou psychologií. Díky tomu i obtížná témata zpřístupňuje široké veřejnosti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v roce 1969 v Praze. Odmaturovala na gymnáziu Špitálská, poté studovala na Filozofické fakultě v Praze historii a kulturní antropologii.

Ještě za studií publikovala básně a povídky, později přispívala do časopisů Mladý svět, Xantypa, Nový prostor, Beau monde, Claudia. V letech 2002 až 2005 působila v Mladé frontě dnes, od roku 2005 pracuje v Magazínu Právo. Zde se zabývá rozhovory s celebritami a reportážemi. V roce 1999 získala literární stipendium Nadace centra pro současné umění. Kromě novinářské praxe, za níž byla v roce 2014 oceněna cenou Media na pomoc památkám, se věnuje i autorské knižní tvorbě.

Více než dvacet let vyznává buddhismus a studuje východní nauky. Má dvě dcery, Terezu a Doru. [2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 publikovala román Penelopea, kde se značnou nadsázkou parafrázuje antické motivy. Do širšího povědomí se dostala svými knihami o nefunkčních rodinných vazbách a toxických partnerských vztazích. V roce 2019 vydala knihu Temné matky a jejich dcery, kde se zabývá mateřským odmítnutím. Dva roky sbírala příběhy žen, které mají napjatý vztah s matkou. Za pomoci mýtů, pohádek a podobenství se pokusila rozkrýt podstatu mateřské lásky a důsledky její absence. Kniha vzbudila značný čtenářský ohlas. Navázala na ni knižní publikací První muž, který mě zradil, byl můj otec. V ní mapuje následky nefunkční otcovské role v dětství a dospívání na pozdější partnerský život. Do obou z knih přispěla po pěti příbězích novinářka Dana Kaplanová. V knize Život s narcisem spolu s terapeutem Janem Dvořákem rozkrývá povahu, příčiny a znaky psychopatie, konkrétně narcistní poruchy osobnosti, a její pustošivé dopady na rodinný a vztahový život. Kniha Koloběh života, rytmus srdce tematicky volně navazuje na tři předchozí. Zamýšlí se nad otázkou spokojenosti a štěstí v životě. Dospívá k názoru, že není možné žít šťastně a plně, bez toho, že by člověk smysluplně zvládl výzvy jednotlivých životních etap. Zdůrazňuje také význam stavu organismu zvaného srdeční koherence, stejně jako zorientování se v dnešní nejednoznačné době. V knize s názvem Kdybych se mohla zeptat znovu se ohlíží za svou novinářskou dráhou. Předkládá v ní čtenářům šestnáct rozhovorů se známými osobnostmi české kulturní scény, které doprovodila osobními vzpomínkami.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LUCIE, Jandová. K psaní knih mě přivedly rozhovory a práce novináře [online]. ZRadio, 2020-06-25. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. KAPLANOVÁ, Dana. Lucie Jandová: Přiznávám, že mužům nerozumím. Novinky [online]. 2016-12-02. Dostupné online. 
  3. CINGER, František. Penelopea Lucie Jandové vypráví příběh ženy 21. století - Novinky.cz. Novinky [online]. 2020-12-10. Dostupné online. 
  4. VAN ERNE, Michaela. Vazba mezi matkou a dcerou je velmi intimní. Časté jsou nevyřešené vztahy i do vysokého věku. Radiožurnál [online]. 2019-08-06. Dostupné online. 
  5. MALÉŘOVÁ, Zuzana. Host: publicistka Lucie Jandová, autorka knihy zabývající se tematikou nemilovaných dcer. Dvojka [online]. Rozhlas Dvojka, 2019-05-31. Dostupné online. 
  6. RÖHRICHOVÁ, Gabriela. Lucie Jandová: Nadměrná kritika a žárlivost matek mohou zcela zničit život dcer. Blesk [online]. 2021-03-18. Dostupné online. 
  7. JANDOVÁ, Lucie. Zpočátku jsem se cítila jako hvězda, pak přišlo peklo, říká žena o životě s narcisem. Radio Wave [online]. 2021-09-17. Dostupné online. 
  8. KOVÁŘOVÁ, Kristýna. Narcis vás zpočátku postaví na piedestal, kde vás naprosto obdivuje, říká autorka knihy Život s narcisem. ZRadio [online]. 2022-01-18 [cit. 2022-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-03-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]