Lucia Ripamonti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Lucia dell'Immacolata
ADC
řeholnice
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
InstitutMilosrdné sestry služebnice
Sliby 
            doživotní1938
Osobní údaje
Rodné jménoMaria Ripamonti
Datum narození26. května 1909
Místo narozeníAcquate
Italské královstvíItalské království Italské království
Datum úmrtí4. července 1954
Místo úmrtíBrescia
ItálieItálie Itálie
Místo pohřbeníBrescia, Itálie
Národnostitalská
RodičeFerdinand Ripamonti a Giovanna Pozzi
Svatořečení
Začátek procesu1. prosince 1992
Beatifikace23. října 2021
katedrála Nanebevzetí Panny Marie, Brescia, Itálie
beatifikoval papež František
Svátek4. července
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatépanna
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maria Ripamonti, ADC, řeholním jménem Lucia dell'Immacolata (26. května 1909, Acquate4. července 1954, Brescia) byla italská římskokatolická řeholnice, členka kongregace Milosrdných sester služebnic. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se dne 26. května 1909 v Acquate (dnešní část města Lecco ve stejnojmenné provincii) jako poslední ze čtyř dětí Ferdinandu Ripamontimu a Giovanně Pozzi (několik dalších sourozenců měla z prvního manželství otce). Pokřtěna byla 30. května téhož roku v místním farním kostele. Roku 1916 přijala své první svaté přijímání a roku 1918 svátost biřmování. Během dospívání začala pracovat v přádelně. Často navštěvovala mši svatou a podporovala farní aktivity.

Jí věnovaná pamětní deska v kapli mateřského domu kongregace Milosrdných sester služebnic v Brescii

Roku 1932 odešla do Brescie, aby vstoupila do řeholní kongregace Milosrdných sester služebnic poté, co se ve svém rodném městě setkala s jednou řeholnicí kongregace. Roku 1938 složila své doživotní řeholní sliby a přijala řeholní jméno Lucia dell'Immacolata. Začala bydlet v mateřském domě své kongregace v Brescii.

Později jí byla diagnostikována vážná nemoc. Během pobytu v nemocnici se nabídla Bohu jako oběť za nápravu nesmrtelných duší. Měla velkou oddanost Panně Marii Lurdské a sv. Marii Crocifisse Di Rosa, zakladatelky její kongregace, jež byla svatořečena měsíc před její smrtí.

Zemřela dne 4. července 1954 v nemocnici Ronchettino v Brescii. Pohřbena byla v kapli mateřského domu její kongregace v Brescii.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 1. prosince 1992, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 27. února 2017 ji papež František podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 13. května 2019 byl uznán zázrak na jeho přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 23. října 2021 v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Brescii. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Marcello Semeraro.

Její památka je připomínána 4. července. Bývá zobrazována v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]