Lodní zdvihadlo Orlík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lodní zdvihadlo Orlík
Základní informace
Výstavba22. prosince 1961
Poloha
AdresaMilešov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lodní zdvihadlo Orlík, nebo také vodní lanovka Orlík, je unikátní lodní lanovka na Vltavě na říčním kilometru 144,65. Je součástí hráze vodní nádrže Orlík a nachází se v pravé části vedle přepadu. Leží na katastrálním území obce Milešov, od jehož centra je ve vzdálenosti 3,5 km severozápadně.

Historie a popis funkce[editovat | editovat zdroj]

Vodní lanovka byla vybudována spolu se stavbou hráze vodní nádrže a uvedena do provozu 22. prosince 1961, v roce 2012 pak proběhla její rekonstrukce.

Vozík lanové dráhy je uzpůsoben k zanoření do vody, kde na něj na obou stranách mohou veplout lodě, které jsou na něj přivázány. Při přesunu vyjede vozík s lodí z vody a lanovka překonává výškový rozdíl mimo vodu, tzn. "na sucho". Na konci pak vozík opět vjede do vody. Aby loď mohla bez problémů odplout, otáčí se vozík v horní části o 180°.

Od roku 2019 by měla probíhat výstavba paralelního vanového lodního výtahu pro lodě o maximální délce 44m, se kterým se počítalo od projektu hráze, ale kromě vybetonování samotné dráhy nebyl nikdy dokončen.[1]

Základní parametry[editovat | editovat zdroj]

Lodní výtah překonává výšku téměř 70 m, v závislosti na aktuální výši hladiny v horní i dolní nádrži (Vodní nádrž Kamýk). Lanová dráha je dlouhá 277 m, přičemž její nejvyšší místo je v horní části, kdy překonává korunu hráze.

Vozík může přepravovat malá plavidla do rozměrů 8,5 x 3 metry a hmotnosti 3,5 tuny a délka přesunu je 20 minut.

Lanovkové řešení je unikátní jak v rámci Česka tak celé Evropy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŘVCČR - Lodní zdvihadlo Orlík - modernizace [online]. Ředitelství vodních cest České republiky [cit. 2018-05-30]. Dostupné online. 
  2. ŘVCČR - Zdvihadlo Orlík [online]. Ředitelství vodních cest České republiky [cit. 2018-05-30]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]