Livingstonův ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Livingston Island)
Livingstonův ostrov
Livingston Island
Hannah Point, Livingstonův ostrov
Hannah Point, Livingstonův ostrov
LokalizaceAntarktida
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Rozloha974 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka73 km
Šířka34 km
Nejvyšší vrcholMount Friesland (1700 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel0 (2014)
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Livingstonův ostrov (Livingston Island) je druhý největší ostrov souostroví Jižní Shetlandy v západní Antarktidě. Objevil jej 19. února 1819 britský lovec tuleňů a obchodník William Smith. Krátce po něm už zde probíhal lov tuleňů.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov měří od Start Point na západě po východní Renier Point 73 kilometrů. Šířka dosahuje od 5 km mezi South Bay a Hero Bay až po 34 km mezi Botev Point na jihu a Williams Point na severu, rozloha je 974 km². Leží západně od sousedního Greenwich Island a severně od ostrova Deception.

Livingstonův ostrov leží v Jižním oceánu asi 110 kilometrů na severozápad od mysu Roquemaurel na antarktické pevnině, 809 km jihojihovýchodně od Hornova mysu v Jižní Americe, 820 km jihovýchodně od ostrovů Diega Ramireze, asi 1000 kilometrů jižně od Falkland, 1600 kilometrů jihozápadně od Jižní Georgie a 3000 km od jižního pólu.

Nejvyšším místem je se 1700 metry vrchol hory Mount Friesland v pohoří Tangra. Teploty v létě většinou nepřesahují 3 °C, v zimě padají k –14 °C.

V současnosti se na ostrově nachází výzkumné stanice: španělská Juan-Carlos-I., bulharská Sv. Kliment Ochridský a argentinská Camara. Ostrov je zastávkou při okružních výletních plavbách po Antarktidě, avšak v souladu s Antarktickým smluvním systémem zde platí striktní režim a vstup je povolen jen pro vědecké účely a na zvláštní povolení.

Podrobná mapa[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Livingston-Insel na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]