Lisette Modelová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lisette Modelová
Rodné jménoElise Amelie Felicie Stern
Narození10. listopadu 1901
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí30. března 1983 (ve věku 81 let)
New York
USAUSA USA
Příčina úmrtíonemocnění dýchacího systému
Povolánífotografka a umělkyně
PříbuzníSalvator Seybert (sourozenec)
OceněníGuggenheimovo stipendium (1965)
Medaile města Paříže (1982)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lisette Modelová (anglicky Lisette Model, 10. listopadu 1901 Vídeň30. března 1983 New York) byla americká fotografka rakouského původu.

Život a tvorba[editovat | editovat zdroj]

Lisette Modelová, rozená Elise Amelie Felicie Sternová, od roku 1903 Seybertová, začala studovat v roce 1920 teorii hudby u Arnolda Schönberga. Po smrti otce opustila roku 1926 se svou matkou a sestrou Vídeň a střídavě pobývala v Paříži a jižní Francii. V Paříži pokračovala ve studiu hudby, avšak kolem roku 1933 se od hudby zcela odvrátila a věnovala se fotografii.

Během jedné cesty do Nice se seznámila se svým budoucím manželem, malířem Evsou Modelem. V roce 1937 se stala žákyní surrealistické fotografky Florence Henriové.

Roku 1938 emigrovala se svým manželem do Spojených států. Tam se dostala do kontaktu s vlivnými osobnostmi, jako Alexej Brodovič, legendárním uměleckým ředitelem Harper's Bazaar, a fotografy Anselem Adamsem a Berenice Abbottovou. Lisette Modelová fotografovala newyorské hotely, bary a noční podniky v Lower East Side a v lázeňské části Coney Island.

Ke známým osobnostem, které portrétovala, patřili Frank Sinatra a Georges Simenon. V roce 1952 zahájila fotografickou sérii o jazzu. Kromě jiných fotografovala Louise Armstronga a Ellu Fitzgeraldovou. Od roku 1957 učila fotografii na New School for Social Research. Její nejznámější žákyní byla Diane Arbusová.

Je řazena k takzvané Newyorské škole fotografie, která s oblibou od 30. do 70. let dvacátého století využívala různé druhy neostrosti. Nebyla to instituce v pravém slova smyslu, ale šestnáct autorů (narozených od 1898–1934) žijících a tvořících v New York City. Jednalo se o fotografy, jejichž jména jsou dnes již legendami: Diane Arbusová, Alexey Brodovitch, Ted Croner, Bruce Davidson, Don Donaghy, Louis Faurer, Richard Avedon, Sid Grossmann, William Klein, Saul Liter, Leon Levinstein, Helen Levitt, Robert Frank, David Vestal a Weegee.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lisette Model na německé Wikipedii.

  1. BRANČ, Jan. Neostrá fotografie na přelomu století, Bakalářská teoretická diplomová práce [online]. Opava: Slezská univerzita, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Institut tvůrčí fotografie [cit. 2009-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-15. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HLAVÁČ, Ľudovít. Dejiny fotografie. Martin: Osveta, 1987. (slovensky) 
  • MRÁZKOVÁ, Daniela. Příběh fotografie. Praha: Mladá fronta, 1985. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]