Lipica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lipica
Statek, Lipica
Statek, Lipica
Poloha
Souřadnice
StátSlovinskoSlovinsko Slovinsko
občinaSežana
Lipica
Lipica
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel93 (2002[1])
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lipica (italsky Lippizza) je sídlo na západě Slovinska, které je součástí územně-správní jednotky (občiny) Sežana.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Historie Lipice je spojena s habsburskou monarchií, v jejímž rámci byla součástí území města Terstu, přičemž náležela (a stále náleží) do katastrálního území Bazovica. Název Lipice je odvozen od lípy, která v okolí roste. Od názvu sídla je odvozen název plemene lipicánů. V roce 1581 bylo rozhodnuto o koupi koní ve Španělsku a pro jejich chov byla zvolena právě Lipice s ohledem na skutečnost, že zdejší klima je podobné španělskému. Místní koňské plemeno, lipicáni, bylo vyšlechtěno za vlády Marie Terezie.

Po první světové válce připadl Terst včetně Lipice Itálii, v roce 1947 byla Lipica od Terstu a Itálie oddělena a připojena k Jugoslávii, respektive Slovinsku, přičemž došlo k rozdělení katastrálního území Bazovica na dvě části, z nichž druhá část zůstala nadále součástí Terstu; obdobný osud potkal též sousední katastrální území Gropada a Trebče (rovněž původně zcela patřící k Terstu), přičemž na slovinských pozemcích katastrálního území Gropada dosud neexistuje žádná zástavba.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lipica na anglické Wikipedii.

  1. Statistični urad Republike Slovenije. Population by age groups and sex - total, settlements, Slovenia, 2002 Census [online]. 2007 [cit. 2011-04-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]