Lev Gudkov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lev Gudkov
Narození6. prosince 1946 (77 let)
Moskva
BydlištěRusko
Alma materFakulta žurnalistiky Lomonosovovy univerzity
Povolánísociolog a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelLomonosovova univerzita
OceněníLev Kopelev Prize (2017)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lev Dmitrijevič Gudkov (rusky Лев Дмитриевич Гудков; 6. prosince 1946 Moskva) je ruský sociolog, ředitel analytického centra Levada a šéfredaktor časopisu Вестник общественного мнения (angl. The Russian Public Opinion Herald).

Vědecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Gudkov vystudoval žurnalistiku, sociologii a filologii na Lomonosovově univerzitě, promoval v roce 1971. Do roku 1977 pokračoval v postgraduálním studiu na filozofickém institutu Akademie věd SSSR. V roce 1995 Gudkov získal doktorát z filozofie.

V letech 1970 až 1973 pracoval v oddělení metodologie výzkumu sociálních procesů Ruské akademie věd. V následujících čtyřech letech až do roku 1977 byl zaměstnancem katedry filozofie a sociologie v Ústavu vědeckých informací o sociálních studiích, který patří pod Ruskou akademii věd. V letech 1977 až 1984 byl vedoucím vědeckým pracovníkem sociologického oddělení Ruské státní knihovny.

V roce 1988 začal Gudkov pracovat pro ruské centrum výzkumu veřejného mínění VCIOM (Всероссийский центр изучения общественного мнения), stal se jedním z jeho předních výzkumníků. V roce 1991 byl jmenován vedoucím teoretického a později sociopolitického oddělení výzkumů ve VCIOM.

Práce v centru Levada[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 Gudkov VCIOM opustil společně s Jurijem Levadou a většinou zaměstnanců. Začali pracovat v nově založeném analytickém Centru Levada.

Po smrti Jurije Levady v roce 2006 se Gudkov stal ředitelem centra. Od prosince téhož roku pracuje jako šéfredaktor centrem vydávaného časopisu The Russian Public Opinion Herald.

Přednáší na moskevské Vysoké škole ekonomiky (Высшая школа экономики).[1] Je autorem několika knih a článků zabývajících se sociálními problémy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lev Gudkov na anglické Wikipedii.

  1. JUST, Jiří. V Rusku se utváří agresivní společnost, na lidi působí silná propaganda, líčí ruský sociolog nálady v zemi. Lidovky.cz [online]. 2022-11-06. Dostupné online.