Jiří Just (novinář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Just
Narození1983 (40–41 let)
Alma materUniverzita Hradec Králové
Povolánípolitolog, novinář a rusista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Just (* 1983[1]) je český politolog, rusista[2] a novinář žijící od roku 2007[3] dlouhodobě v Moskvě. Zabývá se především geopolitikou postsovětského prostoru a energetickou geopolitikou.[1]

Absolvoval studium politologie na Univerzitě Hradec Králové.[1] Spolupracuje s Lidovými novinami, Českým rozhlasem, Seznam Zprávami nebo CNN Prima News.[3] Veřejně známým se stal zejména jako zpravodaj z Ruska v době ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022,[4][5][3] mediálně činný však byl i předchozích patnáct let.

Je častým hostem v debatních pořadech ruských prorežimních televizních stanic včetně Prvního programu ruské státní televize. Chápe, že jeho účast působí coby jakási legitimizace ruské propagandy, ale zároveň věří, že svými kritickými komentáři, byť v mantinelech propagandy, donutí některé lidi přemýšlet. Využívá také kontakty a známosti, které tímto způsobem získá.[6] O ruské společnosti a politice píše pro česká média poměrně kriticky, zároveň však má bezprostřední vhled do propagandistických a silně manipulativních mechanismů, které formují tamní veřejné mínění, i do toho, jak se Rusové mohou dostávat k nezávislým či opozičním informacím.[6]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • JUST, Jiří. 15 let v Rusku: Zápisník zpravodaje. [s.l.]: BizBooks, 2022. 216 s. ISBN 978-80-265-1099-4. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Jiří Just | Názory Aktuálně.cz [online]. Economia. Dostupné online. 
  2. LIZEC, Jiří. VIDEO: Válka ruský režim nenahlodá. Bude důvodem k hrdosti na další léta, vysvětluje Just. CNN Prima News [online]. 2022-04-09. Dostupné online. 
  3. a b c LOUDOVÁ, Barbora. Český novinář v Moskvě: Je tu prudký nástup cenzury. Chtějí zpět do Sovětského svazu, jen ať si to užijí. Deník N [online]. 2022-03-10. Dostupné online. 
  4. KREPINDL, Martin; PRUŽINOVÁ, Kristýna; ZUZÁNEK, Jakub. Karty nefungují, jídlo stojí i dvojnásobek. Novinář z Moskvy popisuje život Rusů. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2022-03-16. Dostupné online. 
  5. Rusko silně zasáhly dvě události. Podrobnosti podal Jiří Just. Tn.cz [online]. 2022-04-22. Dostupné online. 
  6. a b HORKÝ, Petr. Oligarchové na puč nemají sílu ani vliv. Putina může sesadit jen Putin nebo příroda. Týdeník Respekt [online]. 2022-03-17. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]