Les Svastika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Takzvaný Les Svastika byla skupina stromů nacházející se nedaleko braniborské obce Zernikow v severovýchodním Německu. Les vznikl vysázením modřínů (pokrývajících 3600 metrů čtverečních) v oblasti borového lesa tak, aby vypadaly ze vzduchu jako hákový kříž.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dle stáří a dostupných zpráv byly modříny zasazeny v roce 1938. Není však jasné, kdo je zasadil a uspořádal takovým způsobem. Jedna z teorií říká, že horlivý lesník přesvědil členy místní organizace Hitlerjugend, aby zasadili stromy na památku narozenin Adolfa Hitlera.[1] Jiný zdroj uvádí, že byly vysazeny správcem lesa, a to buď na podporu nacistického režimu, nebo z rozkazu státních úředníků.[2]

Každý rok na podzim a na jaře se na pár týdnů jehlice modřínů zbarví a kontrastují tak s tmavě zelenými borovicemi lesními.[2] Krátké trvání tohoto efektu (v kombinaci s faktem, že je obraz viditelný pouze ze vzduchu) způsobilo, že hákový kříž zůstal bez povšimnutí i po pádu nacistického režimu. Napomohl k tomu také relativní nedostatek soukromých letadel v oblasti. Během následného období komunismu údajně sovětské úřady věděly o jeho existenci, ale neprojevily žádnou snahu o odstranění.[3] V roce 1992 nařídila vláda znovusjednoceného Německa letecké průzkumy všech pozemků ve vlastnictví státu. Fotografie byly přezkoumány studenty lesnictví, kteří si okamžitě všimli tohoto obrazce.

Odstranění[editovat | editovat zdroj]

Braniborské státní orgány měly obavy o poškození oblasti v očích veřejnosti a také z toho, že by zde vzniklo poutní místo příznivců nacismu. Proto se pokusily obrazec zničit odstraněním 43 ze sta modřínů v roce 1995. Nicméně zůstalo rozeznatelné torzo ze zbývajících 57 stromů, a také pár stromů znovu obrostlo. V roce 2000 německý bulvár zveřejnil další letecké fotografie ukazující obrazec. Do této doby byla zhruba polovina pozemků, na nichž stromy rostly, prodána do soukromých rukou. Povolení k pokácení dalších 25 stromů na části pozemku vlastněné vládou bylo vydáno 1. prosince 2000 a obraz svastiky byl z velké části odstraněn.

Podobné případy[editovat | editovat zdroj]

Koncem sedmdesátých let objevili američtí vojáci takto vysázené stromy v lese v Hesensku (spolu s číslem „1933“). Kdo tyto stromy vysázel není známo.[4]

V září 2006 The New York Times zveřejnil zprávu o lesní svastice v Eki Narynu v Kyrgyzstánu na okraji pohoří Ťan-šan. Svastika z vysázených jedlí měří asi 200 m napříč. O původu svastiky existují různé mýty a legendy.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Forest swastika na anglické Wikipedii.

  1. CLEAVER, Hannah. Berlin forest swastika to go but its image may remain [online]. Daily Telegraph, 30. listopadu 2000 [cit. 2019-10-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-03-11. (anglicky) 
  2. a b ASKIN, Jennifer. Germany Destroys Forest Swastika [online]. ABC news, 4. prosince 2000 [cit. 2009-09-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. German forest loses swastika [online]. BBC News, 4. prosince 2000. Dostupné online. (anglicky) 
  4. MOORE, Alex. Germany’s insane ‘Swastika Forests’ are still an unsolved mystery [online]. deathandtaxesmag.com, 9. července 2013. Dostupné online. (anglicky) 
  5. CHIVERS, C. J. Secrets and Lies Shroud Origins of Giant Swastika. The New York Times [online]. 16. září 2006. Dostupné online. (anglicky)