Leopold Balcar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leopold Balzar
Základní informace
Narození18. září 1821
Brno
Úmrtí1845 (ve věku 23–24 let)
Vídeň
Povoláníklavírista
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leopold Balcar též Balzar (18. září 1821, Brno27. dubna 1845, Vídeň) byl česko-rakouský nevidomý hudebník, klavírní virtuos a hudební skladatel z Brna.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně v rodině řemeslníka. Již v 18 měsících začal ztrácet zrak z důvodu horečnatého onemocnění a přibližně ve třech letech věku se stal zcela nevidomým. O jeho dětství ani hudebním vzdělání není nic známo. V Brně v té době nebyl ústav pro nevidomé děti, starali se o něho do jedenácti let láskyplně rodiče.

Brněnský apelační rada Schäfer se v roce 1832 zasloužil o přijetí Leopolda Balcara do nově založeného Klarova ústavu slepců v Praze. Protože se u něho projevily mimořádný hudební talent i píli, byl po zkušebním roce přijat trvale. Mezi jeho učitele hudby patřli Josef Bezecný a Václava Ptáčka.

V téže době se však začaly u Balcara začaly projevovat zdravotní problémy z nedostatku stravy a pobytu na čerstvém vzduchu. Proto příležitostně jezdíval k rodičům do Brna, což mělo blahodárný vliv pro jeho zdraví. Navíc jeho hudební vystoupení byla dobrou propagací péče o nevidomé v Brně, což přispělo k otevření Beitlova ústavu pro nevidomé v Zábrdovicích v roce 1835.

Od svých šestnácti let již trvale žije Brně, kde pokračoval ve studiu u prof. G. Riegera a jeho spolužáky byli např. A. E. Kitl, P. Laurencin, či Pavel Křížkovský.

V roce 1839 Balcar odešel dále studovat do Vídně, kde se pomalu dostal do povědomí tamních posluchačů. Onemocněl však tuberkulózou, které nakonec ve Vídni v roce 1845 ve věku 24 let podlehl.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Balzar, Leopold – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2021-07-28]. Dostupné online. (německy) 
  • Tyflopedický lexikon - BALCAR, Leopold (též Balzar). apogeum.info [online]. [cit. 2021-07-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Moravia (Brünner Unterhaltungsblatt) 1841, s. 4, 12, 84–87, 95, 232; 1845, s. 207.
  • d’Elvert (Christian Ritter von), Geschichte der Musik in Mähren und Oesterreichisch-Schlesien mit Rücksicht auf die allgemeine böhmische und österreichische Musik-Geschichte (Brünn 1873, C. Winiker, gr. 8°.), v přílohách na s. 70.
  • Bohumír Popelář: Leopold Balcar, (časopis Otázky defektologie roč. III. str. 69)