Ladíme!

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ladíme!
Ladíme!
Ladíme!
Základní informace
Původní názevPitch Perfect
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka112 minut
Žánryhudební, komedie
NámětPitch Perfect: The Quest for Collegiate A Cappella Glory od Mickeyho Rapkina
ScénářKay Cannon
RežieJason Moore
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAnna Kendrick
Skylar Astin
Rebel Wilson
Anna Camp
Brittany Snow
Adam DeVine
Ben Platt
John Michael Higgins
Elizabeth Banks
ProdukceElizabeth Banks
Paul Brooks
Max Handelman
HudbaChristophe Beck
Mark Kilian
KameraJulio Macat
StřihZach Chemberlene
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 24. září 2012
Česko 20. prosince 2012
Produkční společnostiRelativity Media
Gold Circle Films
DistribuceUniversal Pictures
Rozpočet17 000 000 $
Tržby113 042 075 $
Přístupnostpřístupné od 12 let
Předchozí a následující díl
Ladíme 2
Ladíme! na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ladíme! (v anglickém originálu Pitch Perfect) je americká hudební komedie režiséra Jasona Moora z roku 2012. Scénář napsala Kay Cannon a ve filmu hrají Anna Kendrick, Skylar Astin, Rebel Wilson, Anna Camp, Brittany Snow, Ester Dean, Alexis Knapp, Hana Mae Lee, Ben Platt, Adam DeVine, John Michael Higgins a Elizabeth Banks. Zápletka sleduje dívčí a cappella sbor, The Barden Bellas, které soutěží proti jiným skupinám, aby vyhráli národní kolo. Film je zčásti adaptací knihy Mickeyho Rapkina s názvem Pitch Perfect: The Quest for Collegiate A Cappella Glory. Natáčení skončilo v polovině prosince 2011 v Baton Rouge v Louisianě.

Snímek měl světovou premiéru v Los Angeles dne 24. září 2012. Ve Spojených státech vydělal v kinech přes 65 milionů dolarů a mezinárodně 45 milionů dolarů. Stal se druhou nejvýdělečnější hudební komedií, hned za Školou rocku.

Film se setkal s pozitivními ohlasy u kritiků, na serveru Rotten Tomatoes získal hodnocení 81 % na základě 135 recenzí. Byl většinou chválen za komediální přístup, efektní hudební čísla a za výkon Rebel Wilsonové.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film začíná národní soutěží sborů, které zpívají a cappella. Dívčí skupina z Bardenské univerzity, Barden Bellas, vystupují dobře, než se Aubrey Posen (Anna Camp) během svého sóla pozvrací na pódiu, čímž se nejen veřejně ztrapní, ale také zničí šance sboru na výhru.

Čtyři měsíce po soutěži přichází na univerzitu nová studentka, Beca Mitchell (Anna Kendrick). Na vysokou školu nechce jít, ale nutí jí do toho její otec (John Benjamin Hickey), který je univerzitním profesorem. Beca si přeje, aby místo toho mohla pokračovat ve své kariéře v hudební tvorbě, a tak tráví svůj čas děláním mashupů různých písní a bere si stáž ve stanici školního rádia, kde se setkává s dalším nováčkem Jessem Swansonem (Skylar Astin), který se do ní zamiluje. Když otec Becy zjistí, že jeho dcera nechodí na hodiny, přichází s návrhem, že když se přidá do nějakého klubu a po roce stále nebude chtít zůstat na vysoké škole, tak jí dovolí a zaplatí cestu do Los Angeles. Po přesvědčování od Chloe Beale (Brittany Snow) se přidá k Barden Bellas. Aubrey zpočátku neschvaluje přijetí Becy, ale díky zoufalé potřebě členů souhlasí a překvapí ji Becin talent. Beca se přidává ke skupině nově přijatých členek, které nesedí k typické představě Bell: Cynthia-Rose (Ester Dean), Stacie Conrad (Alexis Knapp), Lilly Onakuramara (Hana Mae Lee) a Tlustá Amy (Rebel Wilson). Jesse se přidá do konkurenčního sboru, chlapecké a cappella skupiny Treblemakers (Potížisti).

Belly se účastní jihovýchodní regionální soutěže sborů na Univerzitě v Carolině. Navzdory jejich hroznému a zastaralému seznamu písní skončí na druhém místě a skupina tedy může postoupit do semifinále. Kvůli krátké rvačce po soutěži je Beca zatčena policií. Jesse se jí snaží pomoci tím, že zavolá jejího otce, což Becu ale ještě více rozzuří a změní jejich nadějné přátelství na kyselé. Mezitím se Beca snažila navrhnout, aby se Belly snažily být trochu odvážnější, s čímž souhlasí všichni kromě Aubrey, která trvá na tom, že vyhrají s jejich současným seznamem písní.

Na semifinále Beca přidává improvizovanou část písně „Bulletproof“ od La Roux do písně „I Saw the Sign“ od Ace of Base, jedné z tradičních písní v seznamu skladeb. Belly v soutěži skončí na třetím místě za Treblemakers a skupinou Footnotes. I když si publikum užívalo remix Becy, Aubrey se rozzuří a začne ječet na Becu, která se proto rozhodne Belly opustit. Později jsou ale Footnotes diskvalifikováni, protože jeden z jejich členů nebyl na vysoké škole, a tak jejich místo nahradí Belly. Belly se dají opět dohromady o jarních prázdninách, pouze Beca se k nim nepřidá.

Během té doby Beca začíná pracovat jako DJ na Bardenské rozhlasové stanici, přehrává svou hudbu při noční směně a snaží se distancovat od Jesseho. Nicméně najde kopii jeho oblíbeného filmu The Breakfast Club a když se na film sama podívá, tak zjistí, že filmy nejsou jen u ukončení ale právě o cestě, kterou postavy prošly a jak moc jí chybí Belly. Během zkoušek se Chloe podařilo postavit se proti manipulaci a vytrvalosti Aubrey. Skupina se začíná rozpadat, protože každý chce vystupovat jako on sám a nechtějí přijmout staré tradice typické pro Belly, což vyprovokuje rvačku. Mezitím se Beca snaží omluvit Jessemu, ten to ale odmítá.

Beca se omlouvá Bellám za své činy v semifinále a žádá je o druhou šanci, k čemuž Aubrey nakonec svolí. Poté, co má skupina srdceryvnou konverzaci, zvolí si jako vedoucí Becu a rozhodnou se přidat podle návrhu Becy moderní a originální hudební styl. Mezitím hlavní zpěvák Bumper opouští Treblemakers, protože mu byla nabídnuta práce doprovodného zpěváka pro Johna Mayera. Když je Bumper pryč, Jesse se stává novým vedoucím a přesvědčí skupinu, aby mezi sebe vzali jeho spolubydlícího Benjiho (Ben Platt) na místo po Bumperovi.

Na celonárodní soutěži a capella skupin v Lincolnově centru zpívají Belly věc, kterou aranžovala Beca. Je to mashupová medley písní „Price Tag“ od Jessie J, „Don't You (Forget About Me)“ od Simple Minds a „Give Me Everything“ od Pitbulla. Píseň „Don't You (Forget About Me)“ z Jesseho oblíbeného filmu The Breakfast Club slouží jako nejúčinnější omluva Becy Jessemu a po vystoupení se ti dva usmíří a políbí se. O šest měsíců později začíná nový školní rok a Treblemakers a Belly se připravují na výběr nových členů sborů. Vidíme Jesseho a Benjiho za Treblemakers a následně i Becu a Amy za Belly, které vyhrály národní soutěž v Lincolnově centru.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Anna Kendrick Beca Mitchell
Skylar Astin Jesse Swanson
Anna Camp Aubrey Posen
Brittany Snow Chloe Beale
Rebel Wilson Tlustá Amy
Ester Dean Cynthia-Rose Adams
Alexis Knapp Stacie Conrad
Hana Mae Lee Lilly Onakuramara
Ben Platt Benji Applebaum
Adam DeVine Bumper Allen
Utkarsh Ambudkar Donald
Freddie Stroma Luke
Jinhee Joung Kimmy-Jin
Christopher Mintz-Plasse Tommy
John Michael Higgins John Smith
Elizabeth Banks Gail Abernathy-McKadden
John Benjamin Hickey doktor Mitchell, otec Becy

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Seznam ocenění a nominací, které získal film Ladíme
Ocenění Kategorie Nominovaní Výsledek
Broadcast Film Critics Association Award Nejlepší komediální herečka Rebel Wilson nominace
Detroit Film Critics Society Award Průlomový výkon Rebel Wilson nominace
Motion Picture Sound Editors Nejlepší hudba v hudebním celovečerním filmu Ladíme! vítězství
MTV Movie Award Nejlepší průlomový výkon Rebel Wilson vítězství
Nejlepší hudební moment Anna Kendrick, Rebel Wilson, Anna Camp, Brittany Snow, Alexis Knapp, Ester Dean a Hana Mae Lee vítězství
Nejlepší překvapivý moment Anna Camp ("Hack-Appella") nominace
Nejlepší ženský herecký výkon Rebel Wilson nominace
People's Choice Award Nejlepší komediální film Ladíme! nominace
San Diego Film Critics Society Nejlepší herečka ve vedlejší roli Rebel Wilson nominace
Teen Choice Awards Nejlepší komedie Ladíme! vítězství
Nejlepší herečka v komedii Anna Kendrick nominace
Nejlepší herečka v komedii Rebel Wilson vítězství
Nejlepší herec v komedii Skylar Astin vítězství
Zloděj scén Ben Platt nominace
Zlodějka scén Hana Mae Lee nominace
Nejlepší průlomové vystoupení Adam DeVine nominace
Nejlepší zloduch Adam DeVine vítězství
American Music Awards Nejoblíbenější soundtrack Ladíme! vítězství

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pitch Perfect na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]