John Mayer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
John Mayer
John Mayer v roce 2006
John Mayer v roce 2006
Základní informace
Rodné jménoJohn Clayton Mayer
Narození16. října 1977 (46 let)
USA Bridgeport, Connecticut
ŽánryBlues-rock
Pop rock
Soul rock
Povoláníkytarista, zpěvák, textař, redaktor
Nástrojekytara, klávesy
Aktivní roky1998-
VydavateléAware, Columbia, Sony BMG
OceněníGrammy Award for Best Male Pop Vocal Performance (2002)
Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance (2004)
Cena Grammy za píseň roku (2004)
Cena Grammy za nejlepší popové vokální album (2006)
Grammy Award for Best Male Pop Vocal Performance (2007)
… více na Wikidatech
Partner(ka)Jennifer Love Hewittová (2002–2006)
Jessica Simpson (2006–2007)
Minka Kelly (2007–2008)
Jennifer Anistonová (2008–2009)
Taylor Swiftová (2009–2010)
Katy Perry (2012–2014)
SídlaAtlanta (od 1997)
SoHo
New York
Los Angeles
Bridgeport
Fairfield
Montana
WebJohn Mayer
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

John Clayton Mayer je americký skladatel, zpěvák, kytarista, několikanásobný vítěz hudebních cen Grammy. Mayerovy hudební začátky jsou spojeny s akustickým rockem, po roce 2005, kdy si zahrál po boku bluesových ikon jako jsou B. B. King nebo Buddy Guy, by se jeho hudba dala popsat jako směs blues a popu (všechny ceny Grammy dostal v popových kategoriích)[1].

Mayer je také příležitostným novinářem, píše články pro časopisy Esquire[2] a Rolling Stone[3]. Účastní se různých charitativních koncertů a je také aktivní v boji proti globálnímu oteplování.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jeho první dvě alba Room for squares (2001) a Heavier Things (2003) si dobře vedly po komerční stránce. Mayer si těmito alby získal přízen jak z řad běžných posluchačů (v USA), tak z řad kritiky. Z alba Room for squares nutno zmínit skladby Neon (instrumentálně náročná) a St. Patric's day (textově a atmosférou velmi dobře zpracována).

Mayer se však chtěl po těchto albem částečně distancovat od své dosavadní tvorby a přiblížit se více hudebním žánrům, ze kterých vycházel jeho cit k hudbě. Tím bylo především blues, vliv Stevie Ray Vaughana, Erica Claptona, Buddyho Guye se odrazil v jeho dalším albu Try! (2005), na kterém spolupracoval pod názvem John Mayer Trio s basistou Pinem Palladinem a bubeníkem Stevem Jordanem. Album bylo méně komerčně úspěšné, kritiku si ovšem získalo velmi příznivou. V roce 2005 si John Mayer ještě zazpíval a zahrál v titulní písni Stitched Up na desce Herbieho Hancocka Possibilities.

Album Continuum (2006) bylo pro Mayera po skladatelské, produkční i zvukové stránce přelomové[4]. Za toto album obdržel tři nominace na cenu Grammy, dvě z nich skutečně získal – v kategorii „Nejlepší mužský pěvecký výkon v kategorii pop“ za skladbu "Waiting On The World To Change" a za „Nejlepší vokální album v kategorii pop"[1].

V roce 2009 vyšlo jeho čtvrté studiové album Battle Studies. Na následující dece Born and Raised (2012) je slyšet vliv folku a úcta k hudebním vzorům, kterými jsou například Bob Dylan, Neil Young, David Crosby nebo Graham Nash. Již v roce 2013 Mayer vydává další album Paradise Valley. Na něm se ještě více přimyká k folkovému zvuku a aranžím. Albu dominuje „geniálně jednoduchá“ píseň Paper Doll, vydaná také jako singl. Další výraznou písní alba je Who You Love, ve které se objeví Mayerova tehdejší přítelkyně a slavná popová zpěvačka Katy Perry. Skladu Wildfire (Reprise) zase doprovodil svým hlasem americký raper a zpěvák Frank Ocean.

Zatím poslední deska Johna Mayera vyšla v roce 2017 pod názvem The Search for Everything. Albu předcházelo vydání singlu Love on The Weekend a následně bylo zveřejňováno v tzv. vlnách vždy po čtyřech písních během první třetiny roku. Album bylo velmi pozitivně přijato nejen veřejností, ale i kritikou, a to zejména kvůli své pestrosti. Mayer opět sáhl k popovějším aranžím, ale zachoval si vliv blues, r&b nebo country. Album nahrával ve spolupráci s dlouholetým hudebním kolegou a významným bubeníkem Stevem Jordanem.

V roce 2018 John Mayer vypouští singl New Light, jehož inspirací byl Mayerovy podle svých slov americký pop 80. let.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Koncertní alba[editovat | editovat zdroj]

EP[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku John Mayer na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální web Johna Mayera