LGBT práva v Libérii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duhová mapa Libérie

Lesby, gayové, bisexuálové a translidé (LGBT) se v Libérii setkávají s právními komplikacemi neznámými pro většinovou populaci. Mužská i ženská stejnopohlavní sexuální aktivita je v Libérii nezákonná.

Zákony týkající se stejnopohlavní sexuální aktivity[editovat | editovat zdroj]

Podkapitola D (sexuální trestné činy) kapitoly 14 liberijského trestního zákoníku kriminalizuje dobrovolnou sodomii podle:[1]

Sekce 14.74. Dobrovolná sodomie.Kdo se angažuje v deviantních sexuálních praktikách za okolností neurčených sekcemi 14.72 (nedobrovolná sodomie) a 14.73 (svedení k nedobrovolné sodomii), se tímto dopouští zločinu prvního stupně.
Sekce 14.79. Definice týkající se sekcí o sexuálních trestných činech proti člověku. V této subkapitole se:
(a) "sexuálním stykem" míní zpravidla vzájemná penetrace; nikoli ejakulace;
(b) "deviantním sexuálním stykem" míní jakýkoli sexuální kontakt mezi osobami, které nejsou v manželském svazku, čili žijí jako manžel a manželka, ale nejsou sezdáni, kontakt penisu s konečníkem a kontakt úst s penisem nebo vagínou;
(c) "sexuální kontaktem" míní jakýkoli dotek na sexuálních a jiných intimních partiích druhé osoby za účelem dosažení sexuálního uspokojení.

Kapitola 50 liberijského trestního zákoníku specifikuje tresty za porušení výše uvedené legislativy:[1]

Sekce 50.7. Trest odnětí svobody. Osoba obviněná a usvědčená z výše uvedeného trestného činu, bude potrestána odnětím svobody v následujících délkách trvání:
(a) Při prvním spáchání trestného činu se délka trvání odnětí svobody nechává na zvážení příslušného soudu, přičemž nesmí přesáhnout 1 rok......
Sekce 50.9. Peněžitý trest; reparace. 1. Jednotlivci. Není-li v zákoně výslovně uvedeno jinak, vyjma případů jmenovaných v paragrafu 3, lze osobu obviněnou a usvědčenou z jakéhokoli trestného činu potrestat peněžitým trestem, který nepřesáhne:
* * * *
(c) Při prvním spáchaném trestném činu 1000 liberijských dolarů (11,61 USD) nebo dvojnásobku pravidelného příjmu pachatele;
Sekce 50.10. Ukládání peněžitých trestů. 1. Solventnost. Při určování částky a způsobu úhrady může soud vzít v úvahu finanční poměry pachatele a přistoupit ke splátkovému kalendáři, je-li to proveditelné. ...
2. Peněžitý trest jako samotný. Soud může pachatele odsoudit pouze k peněžitému trestu, shledá-li že vzhledem k povaze a okolnostem trestného činu bude postačující k napravení pachatele a ochraně veřejného zájmu.
3 Platí pouze pro peněžitý trest. Soud by neměl odsoudit pachatele pouze k peněžitému trestu a ne k odnětí svobody, pokud:
(a) Pachatel získal z trestného činu zisk; nebo
(b) Soud dospěje k závěru, že je peněžitý trest speciálně přizpůsobený k odvracení trestného činu.

Souhrnný přehled[editovat | editovat zdroj]

Legální stejnopohlavní styk No (Trest: Až 1 rok vězení)
Stejný věk legální způsobilosti k pohlavnímu styku pro obě orientace No
Anti-diskriminační zákony v zaměstnání No
Anti-diskriminační zákony v přístupu ke zboží a službám No
Anti-diskriminační zákony v ostatních oblastech (homofobní urážky, zločiny z nenávisti) No
Stejnopohlavní manželství No
Jiná forma stejnopohlavního soužití No
Adopce dítěte partnera No
Společná adopce dětí stejnopohlavními páry No
Gayové a lesby smějí otevřeně sloužit v armádě
Možnost změny pohlaví No
Přístup k umělému oplodnění pro lesbické ženy No
Náhradní mateřství pro gay páry No
MSM smějí darovat krev No

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LGBT rights in Liberia na anglické Wikipedii.

  1. a b Penal Law, Liberian Codes Revised, Volume IV, Title 26. www.fahnbulleh.net [online]. [cit. 2017-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-15. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Obecně: