Láska na kari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Láska na kari
Základní informace
Původní názevThe Hundred-Foot Journey
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
IndieIndie Indie
Jazykangličtina
Délka122 min
Žánrykomediální drama
filmová komedie
film založený na románu
PředlohaThe Hundred-Foot Journey
Námětstejnojmenná kniha od Richarda C. Moraise
ScénářSteven Knight
RežieLasse Hallström
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleHelen Mirrenová
Om Puri
Charlotte Le Bon
Clément Sibony
Juhi Chawla
… více na Wikidatech
ProdukceSteven Spielberg
Juliet Blake
Oprah Winfrey
HudbaAllah Rakha Rahman
KameraLinus Sandgren
KostýmyPierre-Yves Gayraud
StřihAndrew Mondshein
Výroba a distribuce
PremiéraUSAUSA USA 8. srpna 2014
ČeskoČesko Česko 4. září 2014
Produkční společnostTouchstone Pictures
DistribuceWalt Disney Studios Motion Pictures
ProVideo
Rozpočet22 000 000 $
Tržby88 900 000 $
Láska na kari na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Láska na kari, v originále The Hundred-Foot Journey, je americký film z roku 2014 režiséra Lasse Hallströma, se scénářem Stevena Knighta. Jedná se o filmovou adaptaci stejnojmenné knihy od Richarda Moraise. V hlavních rolích hrají Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal a Charlotte Le Bon. Film vypráví příběh o sporu mezi dvěma sousedními restauracemi ve francouzském městečku. Jednu z nich vede přistěhovalá indická rodina a oproti tomu je ta druhá konzervativní a oceněná michelinskou hvězdičkou.

Obsah filmu[editovat | editovat zdroj]

Rodina Kadamů provozuje restauraci v Bombaji. Druhý nejstarší syn Hassan (Manish Dayal) je připraven nahradit svou matku (Juhi Chawla) v pozici šéfkuchaře restaurace. Nicméně restaurace je během nepokojů zničena. Papa Kadam (Om Puri) a jeho rodina evakuují hosty, ale Mama je zabita. Rodina hledá azyl v Evropě, jako první se usadí v Londýně, ale nenajde zde patřičné prostory, proto putuje do Francie. Krátce po příchodu do Francie se porouchá Papova dodávka v blízkosti městečka Saint-Antonin-Noble-Val v Midi-Pyrénées. Kolem projíždí kuchařka Marguerite (Charlotte Le Bon), pracující v restauraci Le Saule Pleureur (v překladu plačící vrba), a pomůže rodině. Přivede je do svého domu a připraví jim jídlo. Papa je nadšen kvalitou a dostupností potravin v městečku a zjišťuje, že si Marguerite pěstuje vlastní suroviny.

Papa se dozví o opuštěné restauraci, která je na prodej. Nachází se přes ulici v blízkosti Le Saule Pleureur. Majitelka restaurace Le Saule Pleureur, madame Mallory (Helen Mirren), žádá Kadamovi, aby z pozemku odešli, jelikož se jedná o „soukromé prostory“. Papa i přes protesty rodiny tyto prostory koupí a restauraci pojmenuje Maison Mumbai. Mallory přijde do Maison Mumbai požádat o menu a následně vykoupí všechny dostupné potraviny potřebné k přípravě menu na večírek k otevření restaurace. Mezi Mallory a Kadamovými vypukne tichá válka. Tato válka vrcholí na den dobytí Bastily, kdy jeden z Malloryiných kuchařů, Jean-Pierre, spolu s dvěma kamarády zničí restauraci Kadamových tím, že jí posprejují nápisy „Francie pro Francouze“ a vypálí interiér. Hassan chytí žháře při činu, ale spálí si ruce a nohy. Následující den Mallory, která o žhářství a vandalismu neměla ani potuchy, vyhodí Jeana-Pierra a sama osobně čistí graffiti z Maison Mumbai.

Hassan se dozví od Marguerite, že Mallory najímá nové šéfkuchaře poté, co ji připraví omeletu a žádá ji, zda by mohl udělat omeletu podle svého receptu. Kvůli zraněným rukám mu Mallory pomáhá a po ochutnání rozpozná jeho potenciál a vyzývá ho, aby pro ni pracoval. Papa je zpočátku proti, ale nakonec s ní uzavře dohodu, když se dohodnou na Hassanově platu. Hassanovy kulinářské výsledky přinesou Mallorině restauraci druhou Michelinskou hvězdu. Tato cena přiláká mezinárodní pozornost na Hassanovo vaření a je mu nabídnuta práce v Paříži, kterou také přijímá. Papa a Mallory se usmíří a začnou se vídat.

Hassan v Paříži rychle získá obdiv kritiků a podněcuje spekulace o třetí michelinské hvězdě pro pařížskou restauraci, ale on při práci často spadá do vzpomínek na svou rodinu a Marguerite, do které je zamilovaný. Nakonec se vrací domů a začíná znovu vztah s Marguerite. Vyzve Marguerite, aby se k němu připojila v jeho obchodním záměru, když kupuje podíl v Malloryně restauraci. Hassan věří, že restaurace získá třetí hvězdu. Ten večer připravují Hassan a Marguerite večeři v Malloryině restauraci a nesou ji přes silnici do Maison Mumbai, aby se všichni dobře najedli.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Helen Mirren madame Mallory
Om Puri Papa
Manish Dayal Hassan
Charlotte Le Bon Marguerite
Rohan Chand Hassan jako dítě
Amit Shah Mansur
Farzana Dua Elahe Mahira
Dillon Mitra Mukthar
Aria Pandya Aisha
Michel Blanc starosta
Shuna Lemoine starostova žena
Clément Sibony Jean-Pierre
Juhi Chawla Mama
Vincent Elbaz Paul, manažer restaurace s molekulovou kuchyní

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Ke 3. červnu 2013 se jednalo o účast Helen Mirren ve filmu. Dne 1. července studio DreamWorks potvrdilo obsazení Mirren a Manishe Dayala.

Hlavní natáčení trvající devět týdnů začalo 23. září 2013 v jižní Francii v oblasti Saint-Antonin-Noble-Val. Kromě jižní Francie se natáčelo též v Nizozemsku, v Midi-Pyrénées a ve studiu Cité du Cinéma v Saint-Denis na severu Paříži. Před natáčením herci Manish Dayal a Charlotte Le Bon trávili čas v restauracích, kde sledovali kuchaře při práci. Producentka Juliet Blake konzultovala indické jídlo se šéfkuchařem Floydem Cardozem, který rozumí „smíchání dvou kultur prostřednictvím vaření“. Indická herečka Juhi Chawla ve filmu ztvárnila ženu postavy Oma Puriho, musela však představovat ženu, která je o patnáct let starší než ona a tak ji tvůrci v postprodukci pomocí digitální techniky učinili na pohled starší.

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Soundtrack vyšel dne 12. srpna 2014 prostřednictvím vydavatelství Hollywood Records. Veškerou hudbu k filmu složil A. R. Rahman.

Seznam skladeb:

Pořadí NázevAutor Délka
1. Hassan Learns French Cooking  A. R. Rahman 6:10
2. The Village of Saint Antonin  A. R. Rahman 4:02
3. New Beginnings  A. R. Rahman 4:40
4. Vintage Recipe  A. R. Rahman 2:06
5. Mr. Kadam  A. R. Rahman 1:55
6. The Clash  A. R. Rahman 1:44
7. Destiny, Fire, War  A. R. Rahman 5:40
8. The Gift  A. R. Rahman 3:08
9. You Complete Me  A. R. Rahman 4:39
10. Alone in Paris  A. R. Rahman 3:11
11. India Calling  A. R. Rahman 4:34
12. Reunion  A. R. Rahman 1:25
13. End Credits Suite  A. R. Rahman 2:36
14. My Mind Is a Stranger Without You  Solange Merdinian, A. R. Rahman 4:18
15. A La Hassan de Paris  A. R. Rahman 4:05
16. Afreen (feat. Nakash Aziz, K.M.M.C. Sufi Ensemble)  Gulzar, A. R. Rahman 4:05

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Rok Název ocenění Kategorie Nominovaný Výsledek
2015 Zlatý glóbus Nejlepší ženský herecký výkon (komedie / muzikál) Helen Mirren nominace

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Hundred-Foot Journey (film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]