Kralova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kralova vila
Základní informace
Slohfunkcionalismus
ArchitektFritz Reichl
Výstavba1932–1933
StavebníkJohann Nepomuk Kral
Současný majitelMěsto Prachatice
Poloha
AdresaNádražní 364, Prachatice II, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kralova vila je funkcionalistická vila, která se nachází v jihočeských Prachaticích. Patří mezi významné stavby, které dokládají architektonický vývoj města v období mezi světovými válkami. Vila se nachází v blízkosti místního nádraží, na adrese Nádražní 364.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vila byla vybudována v letech 19321933 podle návrhu architekta Fritze Reichla, který se ve strohosti návrhu inspiroval Adolfem Loosem. Vilu si nechal zbudovat Johann Nepomuk Kral, místní podnikatel, který se věnoval několika oblastem činnosti najednou (provozoval nákladní dopravu, vlastnil obchody, pražírnu kávy apod.).

Po druhé světové válce byl objekt nejspíše vyvlastněn (jeho vlastník byl jako sudetský Němec zatčen a odsouzen k těžkým pracím) a nakonec sloužil jako mateřská škola, jesle, resp. školní družina.

Na začátku 21. století vila chátrá a město Prachatice projevilo zájem stavbu zbourat v souvislosti s výstavbou silnice. Od září 2016 po krátkou dobu byla stavba evidována jako kulturní památka,[1] město Prachatice se však proti tomuto rozhodnutí odvolalo a v lednu 2018 byl statut památky odebrán.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]