Krátké 20. století

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Krátké dvacáté století)

Výraz krátké či kratší 20. století je termín, který označuje období mezi lety 19141991. Jako začátek období se chápe vypuknutí první světové války a jeho konec představuje rozpad Sovětského svazu.

Pojem se používá pro období, které bylo přímo a zásadně ovlivněno oběma světovými válkami. Počátek 20. století proto řadí ještě k dlouhému 19. století a jeho konec k období po konci studené války, které zasahuje do 21. století.

Výraz původně použil Iván Berend (Maďarská akademie věd), a později ho rozvedl a definoval britský marxistický historik a politolog Eric Hobsbawm.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Sled událostí představoval významné změny ve světových dějinách, které vedly k novému uspořádání: Kratší 20. století začíná se začátkem první světové války, která způsobila zánik německé, osmanské, rakousko-uherské a ruské říše. Druhá světová válka byla důsledkem neuspokojivého uspořádání v Evropě vzešlého z výsledků první světové války. Studená válka pak byla výsledkem druhé světové války a skončila rozpadem Sovětského svazu.

Výraz je analogickým k dlouhému 19. století, které označuje období let 1789 až 1914, jehož původcem je rovněž Hobsbawm, a dlouhé 18. století, určené přibližně lety 1688 až 1815.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Short twentieth century na anglické Wikipedii.

  1. Hobsbawm 1995, s. 3.

Související články[editovat | editovat zdroj]