Kozorožec walia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKozorožec walia
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN

zranitelný
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Řádsudokopytníci (Artiodactyla)
Čeleďturovití (Bovidae)
Rodkozorožec (Capra)
Binomické jméno
Capra walie
Rüppell, 1835
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kozorožec walia (Capra walie, amharštinou : ዋልያ wālyā), známý též jako kozorožec habešský, je ohrožený druh kozorožce. Někdy je považován za poddruh kozorožce horského. Mezi hrozby pro tento druh patří ztráta stanoviště, pytláctví a omezené rozšíření; pouze asi 600 jedinců přežilo na Etiopské vysočině, soustředěno v Simienských horách.[1][2] Pokud by se jejich počet zvýšil, okolní horské stanoviště by stačilo k udržení jen asi dvoutisícové populace. Jediným známým divokým predátorem dospělých jedinců jsou hyeny, mláďata však loví i různé druhy lišek a koček. Kozorožci patří mezi kozy a kozorožec walia je nejjižněji žijícím kozorožcem. Na konci 90. let 20. století byl načas přeřazen z hodnocení ohrožený do kategorie kriticky ohrožený a to hlavně kvůli klesající populaci.[3][4]

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Rüppellovo zobrazení druhu (1835).

Tato zvířata mají čokoládově hnědou až kaštanově hnědou barvu srsti, šedohnědou tlamu a světlejší šedou barvu u očí a na nohou. Břicho a vnitřek nohou jsou bílé a na nohou těchto zvířat se táhnou černobílé vzory. Samci váží 80–125 kg a mají velmi dlouhé rohy, které se zakřivují dozadu a dosahují délky až 110 cm. Rohy používají při soubojích o dominanci. Samci také mají výraznou černou bradku. Její délka se mění s věkem. Starší samci mají delší a silnější vousy než mladí. Samice mají také rohy, ale jsou kratší a tenčí. Samice jsou celkově menší a mají světlejší barvu. Celkově je kozorožec walia menší a štíhlejší než kozorožec horský.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Kozorožec walia žije ve stádech od pěti do dvaceti zvířat. Starší a vyspělejší samci jsou však často osamělejší, i když většinou zůstávají v blízkosti hlavního stáda a se stádem se znovu setkávají za účelem rozmnožování. Stáda kozorožců cestují denně na půl až dvou kilometrovou vzdálenost.

Stanoviště a ekologie[editovat | editovat zdroj]

Kozorožci walia žijí ve velmi strmých skalnatých oblastech v nadmořské výšce 2 500 - 4 500 m. Jejich stanovišti jsou horské lesy, subalpinské pastviny a křoviny. Jsou to spásači. Jejich strava zahrnuje byliny, lišejníky, keře, trávy a popínavé rostliny. Kozorožci jsou často viděni stojící na zadních nohách, aby se dostali k mladým výhonkům obřího vřesu. Jsou nejaktivnější ráno a večer. Samci žijí v „mládeneckých“ skupinách, samice tvoří stádečka se svými mláďaty. Páření probíhá od března do května. Březost trvá 150–165 dní. Samice rodí jedno nebo dvě kůzlata. Kozorožci dosahují pohlavní dospělosti ve věku jednoho roku.

Hrozby[editovat | editovat zdroj]

Tento druh se vyskytuje pouze v horách na severu Etiopie. Ve 20. století se jeho populace výrazně snížila. V letech 1994–1996 přežívalo pouze 200–250 zvířat, do roku 2004 se počet zvýšil na přibližně 500 jedinců, k roku 2020 je uváděno necelých 600 dospělých zvířat. Ztráta biotopu a lov jsou hlavními hrozbami. Zasahující osídlení, pastva hospodářských zvířat a pěstování jsou také velkými problémy. Stavba silnic rovněž fragmentuje jejich stanoviště. Nejdůležitější oblastí pro jejich přežití je nyní 13 600 hektarů velký Národní park Simienské hory, který byl založen v roce 1969. Kozorožec walia je podle IUCN považován za zranitelného (stav k roku 2020), když předtím od roku 1996 byl veden jako kriticky ohrožený a v roce 2004 byl hodnocen ještě jako ohrožený. K přežití potřebuje další ochranná opatření. Vzhledem k tomu, že nikde na světě není chována žádná populace v zajetí, IUCN doporučuje odchytit několik jedinců, aby bylo vytvořeno jádro chovatelské skupiny v zajetí.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Walia ibex na anglické Wikipedii.

  1. MENGISTU, Wale. The Walia Ibex (Capra walie). Journal of Biodiversity & Endangered Species. 2016, roč. 4, čís. 1. Dostupné online [cit. 2021-05-26]. DOI 10.4172/2332-2543.1000161. 
  2. a b Ejigu, D. (2020). "Capra walie(errata version published in 2020)". IUCN Red List of Threatened Species. 2020: e.T3797A178652661. Retrieved 26 April 2021.
  3. Endemic Animals of Ethiopia: Walia Ibex [online]. Selamta [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 
  4. Ibex [online]. Britannica [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]