Kostel svatého Michaela archanděla (Rudziniec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Michaela archanděla
v Rudińci
Kostel v roce 2012
Kostel v roce 2012
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezsko
GminaRudziniec
ObecRudziniec
Souřadnice
Kostel Svaté Trojice Rachowice
Kostel Svaté Trojice
Rachowice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézeopolská
DěkanátUjazd
Farnostfarnost svatého Michaela archanděla
Statusfarní kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníMichael archanděl
Architektonický popis
Výstavba1657
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Adresaul. Lipowa 52
44-160 Rudziniec
Kód památkyA/35/60, R/304/50 a 359/60
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Michaela archanděla (polsky: Kościół św. Michała Archanioła) je historický katolický kostel ve fojtské vesnici Rudziniec, okres Gliwice, Slezské vojvodství a náleží do děkanátu Ujazd, diecéze opolské, je farním kostelem farnosti sv. Michala archanděla. Dřevěný kostel je v seznamu kulturních památek Polska pod číslem A/35/60 z 10. 3. 1960[1] a je součástí Stezky dřevěné architektury v Slezském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o kostele ve vesnici Rudziniec pochází z roku 1447. V první polovině 17. století byl kostel protestantský. V roce 1657 byl postaven nový dřevěný kostel pod patronací Václava von Pelka, evangelického vlastníka vesnice Rudziniec. Datum se nachází pod oknem kněžiště a erb je dochovám pod panskou lóži.[2] V druhé polovině 17. století kostel byl v rukou katolíků a byl začleněn jako filiální kostel pod farnost v Rudně. V roce 1853 byla ke kostelu přistavěna věž. V roce 1872 byla provedena cihlová podezdívka. V roce 1936 byla postavena na západní straně předsíň.[3] Kostel v Rudzinci je od roku 1945 kostelem farním. Nachází se uprostřed hřbitova. Proti kostelu se nachází zděná kaplička z přelomu 18. a 19. století.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní orientovaná stavba dřevěná roubené konstrukce na cihelné podezdívce obtočená otevřenými sobotami. Loď má čtvercový půdorys s užším trojbokým závěrem. Dřevěná věž je štenýřové (sloupové) konstrukce, přimyká se k lodi ze západní strany a zahrnuje hudební kruchtu. Podvěžím vede vchod do lodi (pod kruchtou). Ke kněžišti z jižní strany byla přistavěna obdélníková sakristie.[3] Střecha je sedlová krytá šindelem, věž má jehlanovou šindelovou střechu. Věž a horní části lodi, sakristie a závěru jsou bedněny, stěny v sobotách mají odkryté trámy. Nad střechami sobot jsou ve stěnách lodi nepravidelně rozmístěná obdélníková okna.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Kněžiště je užší a nižší než loď, má valenou klenbu.V lodi je trámový strop je pobit deskami. Hudební kůr je podepřen šesti dřevěnými sloupy. Vnitřek kostela je bohatě zdoben polychromií pocházející z roku 1657. Většina vybavení kostela je barokní. z 18. století je hlavní oltář s obrazy Nanebevznesení Panny Marie a sv. Michaela archanděla. Na antependiu se nachází obraz Dobrý Pastýř, na evangelijní straně je boční oltář s obrazem Panny Marie Čenstochovské, na epištolní straně je boční oltář s obrazem Pieta.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół św. Michała Archanioła w Rudzińcu na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. [cit.2017-08-30]. Dostupné online Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. S. 59 (polsky)
  2. REJDUCH-SAMKOVA, Izabela. SAMEK Jan: Katalog zabytków sztuki w Polsce tom VI województwo katowickie zeszyt 10. Powiat głiwicki. Warszawa: Instytut Sztuki PAN, 1966, s. 71-72.
  3. a b OLCZYK, Agniezska. Kościół par. pw. św. Michała Archanioła. zabytek.pl [online]. 2014-10-17 [cit. 2017-09-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-12-22. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLOSS,Ernst. RODE, Herbert. STEPS Wilhelm, Hilde Eberle: Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Tost-Gleiwitz, wyd. Wilh. Gottl. Korn Verlag Breslau 1943, s.182-184, 364.(Německy)
  • REJDUCH-SAMKOVA, Izabela. SAMEK Jan red.: Katalog zabytków sztuki w Polsce tom VI zeszyt 5 powiat gliwicki, Warszawa 1966, s. 71-72.(polsky)
  • KONTNY, Irena: Dekoracje malarskie kościołów górnośląskich ne terenie województwa katowickiego w Teki Krakowskie IX, wyd. Regionalny Ośrodek Studiów i Ochrony Środowiska Kulturowego w Krakowie, Kraków 1999, s. 47-48.(polsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]