Kostel svatého Jana Křtitele (Samodreža)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jana Křtitele
Pohled na kostel
Pohled na kostel
Místo
StátKosovoKosovo Kosovo
Další informace
AdresaVushtrri Municipality, KosovoKosovo Kosovo
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kostel při západu slunce.

Kostel svatého Jana Křtitele (srbsky Срква светог Јована Крститеља/Crkva svetog Jovana Krstitelja) se nachází ve vesnici Samodreža nedaleko města Vučitrn v Kosovu. V srbských ústně předávaných písních (zaznamenaných např. v Tronošském letopisu) byla zmiňována jako místo, kde se Miloš Obilić a další bojovníci shromáždili před Bitvou na Kosově poli ke mši. Po bitvě byl na místě tohoto kostela údajně sám Obilić pohřben.[zdroj?]

Kostel byl ve své minulosti několikrát poničen, vypálen a zbourán a následně byl opět obnovoven. Svůj současný vzhled získal v letech 1930[1]1932. Zbudován byl z bílých mramorových bloků, zcela bez jakékoliv dekorace. Jeho architekty byli Petar Popović a Aleksandar Derok. Nástěnné malby uvnitř kostela vytvořil Živorad Nastasijević.[2] Během stavebních prací a výkopů byly v půdě pod kostelem nalezeny kosterní ostatky, které měly údajně patřit padlým v Bitvě na Kosově poli. Tyto kosti byly zachovány a umístěny do několika kostnic, které se nacházely v bezprostřední blízkosti kostela.

Kostel postupem času zpustl a byl poničen. V 70. letech 20. století byly kostnice rozebrány a materiál použit na výstavbu nedaleké školy. V roce 1981 byl kostel poškozen při útoku extremistů, a to jak zevnitř, tak i z venku. V roce 1999 byl v závěru války v Kosovu vypálen nacionalisty a posprejován grafitti.[3] Zvon z kostela byl odvezen do Zvečanu; v samotném kostele se propadla střecha a zůstalo zde jen obvodové zdivo.

V současné době je kostel veden jako kulturní památka, a to jak u Ministerstva kultury Kosova, tak i u Ministerstva kultury Republiky Srbsko.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ĆUKIĆ, Dragan. Kosovo: Znamenitosti i lepote. Priština: Turistički savez Kosova, 1971. S. 68. (srbochorvatština) 
  2. [ Profil kostela na stránkách kosovského ministerstva kultury (anglicky). dtk.rks-gov.net [online]. [cit. 2016-11-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-24.  Profil kostela na stránkách kosovského ministerstva kultury (anglicky)]
  3. Článek na portálu 24sata.rs (srbsky)[nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]