Kostel svatého Františka z Assisi (Mikulov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Františka z Assisi
Zbytky kostela svatého Františka z Assisi v Mikulově
Zbytky kostela svatého Františka z Assisi v Mikulově
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBřeclav
ObecMikulov
Souřadnice
Kostel svatého Františka z Assisi
Kostel svatého Františka z Assisi
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátmikulovský
FarnostMikulov na Moravě-sv. Václav
ZasvěceníFrantišek z Assisi
Datum posvěcení22. srpna 1613
SvětitelFrantišek z Ditrichštejna
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Specifikace
Umístění oltářeseverovýchod
Další informace
AdresaMikulov, ul. Vrchlického 3
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Františka z Assisi je bývalý římskokatolický chrám v Mikulově v okrese Břeclav. Je součástí areálu tamního bývalého kapucínského kláštera, který se nachází v centru města, v ulici Vrchlického. Zbytky kostela jsou využívány jako Galerie Konvent.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Druhý nejstarší kapucínský klášter na Moravě vznikl zásluhou kardinála Františka z Ditrichštejna v Mikulově. Kapucíni zde začali na kardinálovo pozvání budovat koncem roku 1611 konvent na předměstí ve Valtické ulici, na naléhání měšťanů ale došlo k přesunu stavby do vlastního města. Dne 3. května 1612 byl položen základní kámen kláštera s kostelem v dnešní Vrchlického ulici. Díky rychlé stavbě byl chrám vysvěcen kardinálem Ditrichštejnem již 22. srpna 1613. Jednolodní bezvěžový kostel svatého Františka z Assisi měl typický styl řádové kapucínské architektury s charakteristickým trojúhelníkovým štítem a dlouhým odsazeným pravoúhlým kněžištěm. V roce 1784 postihl Mikulov velký požár, při kterém klášter s kostelem i s blízkou loretou, o kterou se kapucíni starali, vyhořel a byl řádovými bratry opuštěn. Areál konventu s klášterním kostelem byl rozprodán soukromým osobám, loretánský kostel svaté Anny byl v 19. století přestavěn na ditrichštejnskou hrobku. Z kostela svatého Františka z Assisi zůstal zachován přestavěný presbytář a část obvodových zdí lodě. Kněžiště je od prostoru bývalé lodě odděleno druhotně vystavěnou příčkou.[1] V letech 2001–2011 byl presbytář zrekonstruován a s opraveným zbytkem lodi bývalého kostela je využíván jako Galerie a kavárna Konvent.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FOLTÝN, Dušan, a kol. Encyklopedie moravských a slezských klášterů. Praha: Libri , 2005. ISBN 80-7277-026-8. S. 426–430. 
  2. Kapucíni [online]. Galeriekonvent.wordpress.com [cit. 2018-01-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]