Kostel svatého Ducha (Broumov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Ducha
Kostel svatého Ducha
Kostel svatého Ducha
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecBroumov
Souřadnice
Map
Základní informace
Diecézekrálovéhradecká
VikariátNáchod
FarnostBroumov
ZasvěceníDuch svatý
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Další informace
Kód památky35974/6-1521 (PkMISSezObrWD) (součást památky špitál s kostelem svatého Ducha)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barokní špitální kostel svatého Ducha v Broumově stojí u chorobince pod dolní branou, kousek pod nemocnicí.

Je to prostá, k jihu orientovaná omítaná stavba, která svým severním průčelím ustupuje o 7 m za líc okolních obytných domů. Severní průčelí s třemi prázdnými výklenky končí trojhranným štítem s 2 volutovými postranicemi, vedle nichž jsou na rozích podstavce s nasazenými koulemi. Tašková střecha je již nová. Nad kněžištěm vyčnívá osmihranný sanktusník. Obdélný vchod ve středu severního průčelí je bez ozdob.

Uvnitř měří kostelní loď 12,7 m na délku, 9 m na šířku a 11 m na výšku, kněžiště má 5,25 m na délku, 6 m na šířku a 9 m na výšku. V lodi kostela jsou čtyři půlkruhová okna, v kněžišti dvě a nad oltářem jsou dvě eliptická okénka. Zdi lodi jsou oživeny zalomovanými pilastry bez patky, jejichž hlavice zasahují do hlavní vnitřní římsy. Stejné pilastry jsou též pod půlkruhovým vítězným obloukem, mezi lodí a obdélným kněžištěm. Hlavní oltář je v dřevěné sloupkové architektuře s kusým štítem, v kterém je obraz od Jana Leflera, představující „seslání Ducha svatého“. Uprostřed lodi je dřevěná rokoková kazatelna s reliéfy Krista a 4 evangelistů. Před oltářem je řezané zábradlí.

První zmínka o kostele se uvádí z roku 1407. V roce 1421 byl spálen husity a v roce 1689 byl nově postaven. V nynější podobě stojí od roku 1735 díky péči Othmara Zinka.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CECHNER, Antonín. Soupis památek historických a uměleckých v politickém okresu Broumovském. Svazek XLV.. Praha: Archaelogická komise při České akademii věd a umění, 1930. S. 140–141. 
  • Kostely v Broumově. Broumov: Benediktinské opatství svatého Václava, 2002. 8 s.